протести

Поредица от удари, а след това и мрак: българският студент Евгени Марчев участва в първата си демонстрация в София, когато полицията го задържа и бие, докато не губи съзнание.

Инцидентът през юли 2020 г. мина до голяма степен незабелязано до миналия месец, когато кадри от камерата за видеонаблюдение бяха показани в парламента и след това публикувани в медиите.

Въпреки дългата история на полицейско насилие, което остава безнаказано в страната на ЕС, изображенията предизвикват дълбок шок.

Случаят на Марчев – подобно на други преди него – можеше и да остане пренебрегнат. От 2000 г. базираният в Страсбург Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България по 46 дела, свързани с използване на сила от полицията или неадекватно разследване на предполагаеми злоупотреби. Само Румъния, чието население е три пъти по-голямо от 6,9-те милиона души в България, се справи по-зле с 64 осъждания.

В отговор на полицейското насилие по време на масови протести срещу корупцията преди малко повече от година българският парламент създаде комисия, която да разгледа това.

Хиляди се събраха главно в София срещу трикратния премиер Бойко Борисов, който е на поста почти десетилетие.

Оттогава той не е в състояние да получи нов мандат, след като два избора тази година завършиха с разпокъсан парламент без нито една партия, която да може да сформира коалиционно правителство.

За ноември е насрочен друг опит за разрешаване на политическата криза.

„Ти ще умреш“

На 10 юли 2020 г. Марчев присъства на една от големите демонстрации срещу Борисов с приятели пред кабинета на премиера. Когато внезапно бутилки бяха хвърлени по полицията, те реагираха, като грабнаха 23-годишния и други протестиращи от тълпата, за да ги завлекат в сенките на правителствената сграда, където им сложиха белезници и ги биеха с юмруци и ритници, показа видеонаблюдението.

„Полицай непрекъснато повтаряше:„ Ще умреш “. Бях ужасен “, каза пред Франс прес Марчев, който дистанционно изучава европейско право в холандски университет. Изпаднал в безсъзнание и бил хоспитализиран с мозъчно сътресение.

Побоят го преследва и днес, каза той и добави, че не е направил нищо, за да провокира полицията.

Разследвайки насилието на протестите година по -късно, адвокатът и председателят на парламентарната комисия Николай Хаджигенов изкопа кадри от камера за видеонаблюдение – досега невиждани от обществеността – на ареста на Марчев. Видеоклипът, показан в комисията и пуснат до медиите, „искрено шокира“ страната, каза Хаджигенов.

Софийските прокурори отговориха, че в края на 2020 г. е започнало разследване на три от 15 първоначални жалби за полицейско насилие по време на протестите. Главният прокурор Иван Гешев също осъди „неприемливото насилие“, въпреки че преди това е защитавал полицейските действия по време на протестите, които също са били насочени лично срещу него.

„Старият тоталитарен рефлекс“

Адвокат Михаил Екимджиев, който представлява много български жертви на полицейско насилие в ЕСПЧ, заяви, че безнаказаността произтича от комунистическото минало на страната.

Прокуратурата отдавна проявява „солидарност (с полицията) в съответствие със стария тоталитарен рефлекс“, каза той пред AФП.

Сигналът, каза той, беше да се обезкуражат протестите, като добави, че е ясно, че „всеки, който се озове на грешното място в неподходящото време, може да бъде малтретиран от тези, които трябва да ни защитават“.

В минали случаи полицията беше оправдана или освободена от отговорност поради изтичане на давността. Те включват ромски мъж, починал в ареста през 1998 г., друг ром, който се задави по време на арест, и мъж, убит, когато полицията изстрелва гранати в къщата му, докато се опитваше да го арестува.

ЕСПЧ осъди България и по трите дела.

„Това, което ясно отличава България (от други страни с полицейско насилие), е безнаказаността“, каза Красимир Кънев, председател на групата за правата на човека на Българския хелзинкски комитет.

Вече не си „сам“

Парламентарната комисия тази седмица публикува списък с предложения за реформиране правораздаването и прекратяване на безнаказаността на полицията, включително въвеждане на проверки и контрол.

Но депутатите, които ще бъдат избрани по-късно през годината, ще приемат предложените промени.

Марчев казва, че не питае много надежди по отношение разследването на прокуратурата, но е облекчен, че сега тече обществена дискусия.

Преди видеото да предизвика възмущение, той говореше за побоя и каза, че се е чувствал „сам“.

Други жертви не го правят, често „от страх“ да застрашат работата и бъдещето си, каза той.

„Бях започнал да се питам дали не съм преувеличавал“, каза той, като се сблъска с обвинения в медиите и в социалните мрежи за „клевета на полицията и опетняване на имиджа на България“.

Но той настоява, че не съжалява за действията си.

„Битката ще бъде дълга, пътят към истинската демокрация е осеян с много трудности.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!