батальон "Азов"

Някои ги наричат герои от войната, други – неонацисти: Азовският полк на Украйна е в центъра на пропагандната война между Киев и Москва, тъй като Русия твърди, че се стреми към „денацификация“ на Украйна.

Отрядът за специални операции „Азов“, известен по-рано като „батальон Азов“, а сега наричан „полк Азов“, често е обект на нападки в проруски публикации в социалните медии, включително от руските посолства в Париж, Лондон и другаде.

Понастоящем полкът е разположен в южния пристанищен град Мариупол, който е арена на някои от най-тежките боеве по време на войната.

Руският външен министър Сергей Лавров използва присъствието им, за да оправдае бомбардировката на родилно отделение там, като заяви, че полкът „Азов“ „и други радикали“ се крият в сградата.

Полкът, създаден през 2014 г. от крайно десни активисти, за беше използван първи път срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Оттогава той е интегриран в Националната гвардия под командването на Министерството на вътрешните работи.

Сред основателите му е Андрий Билецки, бивш член на паравоенната организация „Патриот на Украйна“.

Първите членове на батальона, предимно доброволци, носят отличителни знаци, като например така наречената „Wolfsangel“ (вълча кука), които напомнят символите, използвани от частите на СС в Нацистка Германия.

Деидеологизиран

„През 2014 г. този батальон наистина имаше крайно десен произход, това бяха крайно десни расисти, които основаха батальона“, казва Андреас Умланд от Стокхолмския център за източноевропейски изследвания.

Но оттогава той се е „деидеологизирал“ и е станал редовна бойна единица, твърди той пред АФП.

Сега новобранците се присъединяват към него не заради идеологията, а защото „той има репутацията на особено твърда бойна единица“, каза Умланд.

Батальонът „Азов“, кръстен на Азовско море в южната част на Украйна, стана известен с това, че през 2014 г. си върна Мариупол от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Осем години по-късно той отново се сражава за града, който руският президент Владимир Путин се надява да му донесе първата голяма победа в кампанията в Украйна.

Победата над полка „Азов“ може също така да му помогне да оправдае твърденията за „денацификация“, които са популярни в руската пропаганда и които определят украинския лидер Владимир Зеленски, който е евреин, като лидер на „банда от наркомани и неонацисти“.

Подобни нападки разчитат на колективната памет на Русия за Втората световна война, която тя нарича Велика отечествена война, и по този начин да подклаждат националистическа подкрепа за инвазията, казват експерти.

Абсолютно зло

„Термините „нацизъм“ и „фашизъм“ в руския контекст напомнят за абсолютното зло, с което не може да се търгува“, казва Сергей Федюнин, политолог от Националния институт за източни езици и цивилизации във Франция.

„Единствената възможност е да се борим с него и да го унищожим.“

Руската пропаганда е насочена и към украинските националисти, които се борят срещу Съветска Русия след 1945 г., и към техния лидер Степан Бандера, който сътрудничи на Нацистка Германия.

Междувременно полкът „Азов“ се включи в пропагандната война, публикувайки победни изявления в Телеграм, които често са придружени от видеоклипове с горящи руски танкове, и нарича руснаците „истинските фашисти“.

Сега „Азов“ функционира като други полкове, „но с по-добър PR“, казва Вячеслав Лихачов, анализатор в Центъра за човешки права „ЗМИНА“ в Киев.

Звездната им репутация привлича много потенциални новобранци, „така че те могат да изберат по-добрите“, каза той пред АФП.

Подразделението, наброяващо между 2000 и 3000 военнослужещи, е запазило същия отличителен знак с вълчата кука, но Умланд заяви, че в Украйна няма много объркване относно връзките му с миналото.

„Тя вече няма конотацията на някакъв фашистки символ“, каза той.

Като цяло ултранационалистическите политически сили в Украйна намаляват от 2014 г. насам, каза Анна Колин Лебедева от френския университет „Париж Нантер“.

„Една от причините е, че мекият национализъм вече се превърна в мейнстрийм след руското нападение“, каза тя в Туитър.

Бившите командири на „Азов“, сред които и Билецки, влязоха в политиката след 2014 г., но крайнодясната им платформа така и не привлече повече от 2% от избирателите. След нахлуването на Русия обаче някои от командирите отново се вдигнаха на оръжие в полка „Азов“ или в други части.

Междувременно Билецки се е върнал в Мариупол, откъдето управлява активен акаунт в Телеграм.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук