нови случаи в България

Хиляди неваксинирани френски здравни работници са изправени пред неплатен отпуск от сряда съгласно нов закон за COVID-19, който наказва хората в професионалните грижи, които отказват да се имунизират срещу вируса, съобщава АФП.

На 12 юли президентът Еманюел Макрон даде ултиматум на работници, включително персонал в болници, грижещите се за пенсионери по домовете им и противопожарната служба – общо около 2,7 милиона души – да получат поне една доза ваксина до 15 септември или да подадат оставка.

Два месеца по-късно хиляди здравни работници продължават да не се ваксинират, което увеличава вероятността от смущения в услугите в заведения, принудени да отстраняват персонала без заплащане.

Болница в южния град Монтелимар потвърди, че вече е започнала отмяна на неотложни операции поради недостиг на ваксинирани анестезиолози. Заместник-директорът на болницата Филип Чар заяви, че трима алерголози също ще няма да са налице поради отказа им да се съобразят с ваксинирането.

Профсъюзът в сектора CGT предупреди за „здравна катастрофа“, ако правителството отстрани голям брой болнични работници и забрани работа на нежелаещи да се ваксинират лекари. „Трябва да задържим тези хора на работа, докато не бъдат сменени“, каза Кристоф Прюдом, лекар в спешна помощ и депутат от лявата партия „Непокорна Франция“.

Но правителството се зарече да осъществи политиката.

„Няма да отстъпим“, заяви премиерът Жан Кастекс миналия месец. Националната агенция по обществено здраве на Франция изчисли преди седмица, че около 12 % от болничния персонал и около 6 % от лекарите в частни практики все още не са ваксинирани.

В началото на глобалната ваксинация Франция имаше едно от най -ниските нива на поставяне на ваксини в света, като само четирима от 10 души заявиха, че планират да се имунизират. Сега страната се гордее с едно от най -високите нива на ваксинация в света, като близо 50 милиона души – близо 90 процента от всички пълнолетни – са получили поне една доза ваксина до 13 септември.

Въвеждането на „здравна карта“ за коронавирус през юли, изискваща хората да докажат, че са били ваксинирани или наскоро са имали отрицателен тест за COVID-19, за да имат достъп до ресторанти, барове, фитнес зали или музеи, имаше ефекта на променящ положението фактор за милиони от скептиците към ваксините.

Но десетки хиляди хора продължават всяка седмица да демонстрират срещу ограниченията. Амел Бенотман, 41-годишна медицинска сестра, работеща в психиатрична болница в северния град Лил, заяви пред АФП, че е „твърде притеснена“ от страничните ефекти на ваксината, за да бъде имунизирана, дори ако това означава загуба на работа.

„Вече имах лек случай на Covid и считам, че рисковете надвишават ползите“, каза Бенотман, която взе участие в демонстрация срещу здравните карти в Лил миналия уикенд.

Франция не е първата страна, която предприема стъпки, за да принуди хората, работещи с уязвимите, да се ваксинират.

Американският президент Джо Байдън направи миналата седмица ваксините задължителни за милиони федерални служители и работещи по договори, както и за предприятия с над 100 служители. В Европа Италия направи ваксината задължителна за здравните работници в края на май и планира да разшири мярката до персонала на домове за пенсионери през октомври, докато Гърция вече я въведе и за двете категории полагащи грижи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!