климатични изменения

Метеорологичните експерти предупреждават за суша в Европа, което може да бъде предпоставка за лоша реколта и пожари. В Германия, най-голямата икономика в Европа, земеделските стопани се страхуват в началото на сезона на растежа на културите след дъждове под средното ниво по-рано тази година – лоши новини след сушата от миналата година, съобщава публикация в АФП.

Освен ако през май няма значителни валежи, експертите твърдят, че има малък шанс за нормално развитие на посевите.

„Ако сухият период продължи и през следващите месеци, сушата от 2018 г. може да се повтори или да бъде още по-голяма“, предупреди Удо Буш, началник на земеделския отдел на германската метеорологична служба.

Липсата на дъжд е превърнала някои гори в потенциален прахан.

През последните няколко дни германските пожарникари са се сблъскали с пламтящи горски пожари в провинциите Хесен, Бранденбург и Тюрингия. Шеф на огнеборци дори помолил властите, включително армията, да заемат хеликоптери, за да „реагира адекватно“.

Скандинавия също е засегната, като шведските пожарникари в момента се справят с 10 до 15 горски пожара на ден след скъпоценния, но слаб дъжд през този месец. Най-сериозният пожар обхвана над 300 хектара в южния район на Хаслехолм, което принуди 49 души да бъдат евакуирани.

Решаващ месец е май

Миналата година близо 25 000 хектара земя бяха опустошени от пожари в Швеция.

В съседна Норвегия горски пожар премина близо до общността на Сокндал, но около 70 пожарникари все още гасят пламъци в четвъртък на площ от 750 хектара.

Сушата е главоболие за земеделските стопани в Северна Европа.

Фил Хоган, комисар на Европейския съюз за селското стопанство, в четвъртък обеща фермерите и селските общности в държавите-членки да получат подкрепа от ЕС, ако отново се стигне до засушаване.

В германската провинция Бранденбург, около Берлин, безплодните площи приличат на пустинни пейзажи.

Съществуват опасения от повторение на лошата реколта от миналата година, когато реколтата спадна между 30 и 80 процента, застрашавайки препитанието на много немски фермери. В 780 ферми в Бранденбург отчетените загуби за 2018 г. са над 93 милиона евро, а държавата трябва да предостави помощ в размер на 72 милиона евро.

За следващите дни се прогнозира дъжд. Очаква се обаче той да е далеч под необходимия като обем за смекчаване на тревожна ситуация.

„Искрено се надяваме на дъжд – решаващ за нас месец е май“, заяви говорителят на асоциацията на фермерите Тино Ерстлинг.

В съседна Австрия първите признаци на суша вече се появяват на изток и на север, което поражда страхове за още една мрачна реколта.

Валежите вече са достигнали само една четвърт от 10-годишната средна стойност през последните седмици.

Знаците сочат трусности

Производителите на картофи изискват разхлабване на регламентите за пестициди, за да се контролира по-добре броят на жичните червеи, за които се казва, че процъфтяват поради суша.

„Настоящите признаци сочат страдание за селското стопанство“, казаха от Hagelversicherung, специализирана застрахователна компания.

Ситуацията е още по-шокираща в Чехия, където 99% от страната вече са засегнати от суша през последните пет седмици.

Една трета от страната е класирана сред най-лошите две категории засушавания по шестстепенна скала, според портал Intersucho, който следи засушаването в Централна Европа.

Сушата настъпи месец по-рано от миналата година.

В много чешки селища кладенците вече са сухи, принуждавайки населението да намери други начини за добиване на вода.

През този уикенд има прогнози за дъжд, което може да помогне за спасяването на някои култури, но фермерите остават скептични.

Най-силно засегнати ще бъдат регионите северозападно от Прага, където се отглежда хмел от решаващо значение за чешката бира, и на югоизток, където са известни със своето вино и зърно.

Няколкото ветровити дни през последните седмици не помогнаха, тъй като вятърът изсуши горния слой на почвата. Сушата също така опустошава чешките гори, тъй като насърчава размножаването на дървоядите, като се очаква щетите от тях през тази година да надхвърлят един милиард евро.

Чешката република се бори с заразяването с дървояди от няколко години и според експерти сегашното положение е най-лошото в историята на Чехия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук