Насекомите, които наскоро бяха разрешени от ЕС за влагане в храни, задължително трябва да се изписват на български и на латински език на етикета, дори да се съдържат в минимално количество. Това заяви пред БНТ д-р Иван Генчев, шеф на Дирекция „Контрол на фуражните и страничните животински продукти“ в Агенцията по храните.
Той уточни, че има стриктен европейски регламент, който контролира това.
“ Всеки избор за консумация на храна, в която са вложени насекоми, е избор на потребителя. И ако реши да пробва, може да го направи, без да се притеснява за здравето си – те ще са безопасни“, твърди д-р Генчев. Той отрече информацията, че вложено брашно от насекоми в концентрация под 5% няма да се обявява. По думите му брашното от насекоми е алерген и трябва да е упоменато на етикета. Задължително се изписва вида на насекомото, латинското наименование, в скоби се дава надпис на български.
„И то трябва да е с цвят или шрифт, различен от останалите, така че потребителят да го види“, посочи д-р Генчев.
За момента одобрени за консумация са видовете: брашнен червей, ларвата на брашнения бръмбар, домашен щурец, прелетен скакалец и малък брашнен бръмбар. Разрешена е консумацията им под формата на брашно, замразени или изсушени.
Всеки един вид насекомо се одобрява индивидуално и впоследствие се вписва в европейски регистър. За всяка храна, за която е определено, че може да се влага, е определено и нивото на продукт от насекоми, който може да се влага под формата на грам на 100 г.
„Всеки производител е задължен да се съобрази с това изискване и не виждам какво би притеснило потребителите, тъй като процеса е контролиран от самото начало“, изтъкна д-р Генчев.
Към момента на българския пазар не се предлагат подобни продукти, но се очаква те да навлязат в най-скоро време, тъй като има световен глад за протеини и много хора са отворени към нетрадиционните хранителни продукти, коментира още той.
Още новини от деня – четете тук