Ахладова премиерът

Премиерът не е длъжен да излиза в отпуск по време на предизборна кампания, нищо че е водач на листи, заяви правосъдният министър Десислава Ахладова. По думите й няма проблем премиерът да обикаля страната със служебен автомобил и да ползва охрана от НСО докато е в предизборна кампания.

 

„Разпоредбата на чл. 161, ал. 5 от ИК много ясно казва, че министър-председателят, министрите, народните представители, президентът и вицепрезидентът през време на кампанията не излизат в служебен отпуск, било то платен, или неплатен, тъй като не могат да делегират своите правомощия на други лица“. Това заяви Десислава Ахладова.

Малко по-рано от БСП заявиха, че ще сезират ЦИК и СЕМ за „безогледното поведение“ на Борисов.

„Няма как Министерски съвет да спре да функционира в период на кампания. Именно затова Изборният кодекс е направил изключение. За всички други членове, които не са в тази група, която казах, важи изискването, че са задължени в предизборната кампания да използват служебен или платен годишен отпуск. По време на мероприятия задължително членовете на кабинета са задължени да са в един ден платен годишен отпуск. Няма как да функционира Министерски съвет в случаите, в които целият Министерски съвет е излязъл в платен или служебен отпуск. Смятам, че тези твърдения не отговарят на истината“, подчерта Ахладова.

Ахладова коментира и обвинението, че премиерът раздава пари от джипа.

„По отношение на второто твърдение, че пари се раздават от джипа на премиера, много ясно искам да кажа, че на Министерски съвет ние министрите решаваме къде и кога да отидат тези средства. В повечето случаи кметовете също са поканени по места. Те са изложили своите проблеми. Дори на място част от министрите са отишли и видели проблемите. Само в случаите, в които наистина има нужда тези пари и средства да бъдат отпуснат Именно Министерският съвет е органът, който отпуска средствата“, допълни още Ахладова.

БСП иска глоби за Борисов

По-рано от БСП заявиха, че техните юристи са подготвили редица сигнали до български и европейски институции. В тях те  настояват Бойко Борисов да спре да смесва ролята си на премиер с тази на кандидат-депутат. Също така от левицата обвиняват Борисов, че харчи публичен ресурс по време на кампанията.

„Не му прави чест на министър-председателя, използвайки публичния ресурс, да прави предизборна кампания“, смята Христо Проданов от БСП.

Според левицата обиколките на Борисов из страната, правени със служебен транспорт и охрана от НСО са нарушение на Изборния кодекс, което поставя в неравнопоставено положение останалите участници в кампанията.

„За този човек няма закони, няма правила… Нощното му шкафче е достатъчно пълно и може да финансира кампанията си сам“, обяви Проданов.

Ето защо от партията са написали писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, до генералния секретар на Съвета на Европа Мария Бурич и други институции. В него изразяват безпокойство за начина на водене на кампанията и се надяват да провокират реакция.

Според БСП министър-председателят разполага с медиен комфорт заради публичната си длъжност. От юридическия екип на „Позитано 20“ напомниха, че за подобни нарушения в закона са предвидени глоби до 15 хиляди лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!