На снимката: акад. Петрунов /източник: allergy-society/

Безспорно правилно е решението ваксинирането да започне с медиците, тъй като те са тези, които трябва да оказват помощ при тази епидемия. Те са първите, които имат пряко участие в решаването на проблема и е задължително да бъдат подсигурени,  заяви в пред БНТ академик Богдан Петрунов, председател на Отделение за медицински науки при Българската академия на науките, имунолог и алерголог.

Хронично болните и възрастните хора над 65 години са следващите, които ще бъдат ваксинирани при постепенното постъпване на ваксините.

До ранната есен се предвижда около 2,5 млн. души да бъдат ваксинирани. С регистрирането и пристигането и на другите ваксини тази бройка ще се увеличи, така че всеки, който желае, ще бъде имунизиран.

Петрунов беше категоричен, че само масовата имунизация може да предотврати епидемията. Той коментира случая в Сандански, където се оказа, че ваксинационният план е нарушен и общински съветници са се възползвали от наличните ваксини, пререждайки рисковите групи. По думите му, че препаратът на „Пфайзер“ пристига в сух вид и се разтваря в пет дози, които имат кратък срок на годност – само 6 часа. Ако в града е имало подготвени дози и не е имало достатъчно хора, готови за ваксинация, добре е било, че ваксините са поставени и използвани, за да не бъдат изхвърлени.

Акад. Петрунов обясни, че реимунизацията трябва да се извърши в рамките на 21 дни. Допустимо е този срок да бъде удължен, но „възниква юридическият въпрос – всяко неблагополучие, възникнало в резултат на приложението на ваксината, ще бъде тълкувано, че неправилно е била използвана ваксината.

„Така че в никакъв случай не може своеволно да променяме указанията“, допълни той.

Медикът посочи, че при настъпило заболяване е допустимо реваксинацията да се отложи с до един месец, като това ще се разглежда като екстремен случай.

Няма противопоказания преболедувалите коронавирус да бъдат ваксинирани. Той посъветва тези хора да изчакат два-три месеца, докато антителата им намалеят.

Според акад. Петрунов няма никакъв проблем ваксинираните против грип да се ваксинират и срещу COVID-19. Той подчерта, че комбинацията от двете ваксини е много добра.

Акад. Петрунов отбеляза, че ваксината срещу COVID-19 е предназначена за предотвратяването на инфекцията. Той обаче подчерта, че, ваксинирайки се един човек, не предотвратява разпространението на вируса.

„Ние знаем, че ваксината ще ни предпази от разболяване, но не знаем дали ще ни предпази от разпространението на инфекцията, т.е. нейният противоепидемичен ефект. Това ще стане ясно чак след като минат 7-8 месеца или година, за да видим дали предпазва от разпространението на инфекцията“ – уточни академикът.

Резултатите на ваксинираните на „Пфайзер“ и „Модерна“ до момента показват, че имунизираните имат много добър клетъчно медииран имунитет в рамките на 5 месеца. Според други оптимистични данни, публикувани от австралийски учени, този имунитет може да е и 8 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук