Георги Семерджиев
На снимката: Георги Семерджиев с полицейска стоп палка и полицейска значка

Антикорупционният фонд призовава МВР да проведе вътрешно разследване в структурите си с цел да разбере дали срещу Георги Семерджиев, който в късните часове на 5 юли катастрофира и вследствие на това уби две момичета на бул. Черни връх. Семерджиев има редица предишни нарушения, като дори е бил обявен за издирване, но неуспешно, макар че преди инцидента същата вечер е бил спрян от полиция заради друго нарушение и впоследствие освободен.

Освен това Семерджиев е бил свидетел по ключово дело на спецпрокуратурата за престъпна група. Всичко това според АКФ дава причини да се смята, че той е бил под протекции.

Ето цялото изказване на АКФ:

АКФ призовава МВР за вътрешно разследване дали е имало чадър над обвиняемия Георги Семерджиев

Обвиненият за тежкото ПТП e свидетел по ключово дело срещу организирана престъпна група с 44 участници начело с Радмил Ранов

Антикорупционният фонд (АКФ) изпраща за проверка в дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР информацията за задържане и пускане на вече обвинения участник в тежкото пътно-транспортно произшествие от късните часове на 5 юли 2022 г. на бул. „Черни връх“ в София Георги Семерджиев. Според няколко официални източници като СДВР – Пътна полиция и Национална следствена служба, въпреки че е бил обявен за издирване, Семерджиев е бил задържан и после освобождаван от полицейски патрули на територията на СДВР.

Съмненията са за чадър на Семерджиев във връзка с неговия статус на свидетел по едно от ключовите дела за наркотрафик – това срещу сочения за наркобос Радмил Ранов – „Ради Ланеца“. Информацията за свидетелския статус на Семерджиев беше изнесена вчера от разследващия журналист Димитър Стоянов, който цитира свои източници.

От наши източници потвърждаваме това: Семерджиев е бил свидетел и е давал показания на досъдебната фаза по наказателното производство по прокурорска преписка № 53/2017 г. по описа на Специализираната прокуратура, досъдебно производство № 1/2018 г. по описа на ГДБОП – МВР, срещу организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества. Групата се състои от 40 участници и 4-ма ръководители, сред които и Ранов. Обвинителният акт по делото е изготвен на 23 март 2020 г. и в момента се гледа пред Специализирания наказателен съд.

Фактът, че Семерджиев е свидетел по такова ключово производство на Специализирана прокуратура сам по себе си води до несъмнения извод, че е повече от добре известен на властите. В тази светлина и без това притеснителните известни досега обстоятелства около личността му стават още по-притеснителни: безрезултатно обявен за общодържавно издирване по друго дело, но пък намерен веднага в деня след произшествието; преди само по-малко от месец спрян от служители на МВР след употреба на наркотични вещества, при което само е отнето свидетелството му за правоуправление; шофирал автомобила си по централни столични булеварди с включени сигнални лампи.

Всичко това буди много сериозни съмнения за предполагаема протекция, която би могла да бъде обяснена и със свидетелстването му срещу въпросната група. Дали това е така, към момента може действително само да се спекулира. Именно заради сериозните съмнения около статуса на лицето, призоваваме прокуратурата и МВР към максимална прозрачност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук