Лиз Тръс
На снимката: Лиз Тръс

Ако спечели изборите за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания, британската външна министърка в оставка Лиз Тръс ще представи план за незабавни действия за изход от енергийната криза още през първата седмица от встъпването си в длъжност,  пише в. „Дейли телеграф“.

„Трябва да вземем трудни решения, с които да гарантираме, че няма да изпадаме в подобно положение всяка есен и всяка зима“, заявява Тръс, цитирана от БТА, и допълва, че предприемането на отделни мерки за временно спасяване на икономическата ситуация не е приемлив за нея вариант.

Друга мярка, която тя възнамерява да предприеме, ако спечели лидерския пост, е назначаването на съвет от „икономисти на световно ниво“, които да помагат на правителството да изгради ясна представа за това накъде върви световната икономика.

В коментар по темата „Дейли телеграф“ отбелязва, че съставянето на подобен екип би се възприело като ранен сигнал за многократно обявяваните от нея намерения, че ще се бори с „ортодоксалния подход“ на министерството на финансите, който, по думите ѝ, е довел до увеличаването на данъците и до прекалено голямо парично предлагане.

В края на август британският държавен регулатор на пазара на газ и електроенергия „Офджем“ съобщи, цитиран от „Ройтерс“, че от октомври цената на енергията за потребителите във Великобритания ще се повиши с 80,06 процента.

При подобно повишение средната годишна сметка на домакинствата за енергия ще скочи от 1971 бр. лири до 3549 бр. лири (4205,54 евро), като това ще засегне 24 милиона домакинства в Англия, Шотландия и Уелс, отбеляза тогава агенцията.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук