Снимка: Възраждане

В разгара на предизборната кампания активисти на „Възраждане“ спряха украинска делегация, като блокираха подстъпа до площадката на АЕЦ „Белене“.

Повод за протеста им е, че делегацията е „дошла за безплатни реактори от „Белене“. От разпространените кадри от партията става ясно, че активистите препречват пътя на бус, който иска да премине.

Чуват се обидни квалификации, хора замахват със знамената по колата,  жена пее „Боят настана, туптят сърца ни“ и отправя жест, с който плюе по колата.

В крайна сметка бусът с украинска регистрация е отклонен, а от партията на Костадин Костадинов твърдя, че е имало опити протестиращите да бъдат прегазени.

От съобщение на партията става ясно, че целта на протеста е била да се предотврати даването на „безплатни реактори“ за Украйна, докато в самия текст на прессъобщението се цитира водачът на листата на „Възраждане“ за Плевен Ивелин Първанов, който заявява, че целта е реакторите да бъдат продадени на безценица.

„Бус с украинска регистрация се опита да ни прегази. Без да се отклонява и спира минаваше през хората от протеста“, коментира Ивелин Първанов, въпреки че от кадрите се вижда ясно, че бусът не е мивал „през хората“.

„Няма да позволим да разпродадат България и енергийните ни мощности“, казва още Първанов.

От „Възраждане“ твърдят, че „според информация излязла тези дни в медиите, американският държавен чиновник е тук, за да окаже натиск на България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат“.

В същото време МВР мълчи за инцидента. Арман Бабикян призова във Фейсбук от полицията да дадат информация за инцидента.

„Моля МВР да отговори за инцидент срещу украински експерти в АЕЦ Белене от представители на Възраждане??? Надявам се държавата да не подмине с мълчание тези действия!!!“, пише Бабикян.

На 6 юли 2023 година Народното събрание одобри предложението на управляващото мнозинство (плюс ДПС) да се задължи министърът на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“.

Решението беше прието с 155 гласа „за“, като против бяха само от БСП и „Възраждане“.

В решението е поставен срок от 60 дни за осъществяване на сделката, но е възможно процесът по продажба да продължи месеци наред заради чисто техническите детайли.

Очаква се България да получи поне 1.2 млрд. лв., като според гласуваното решение дори и Украйна да не иска да закупи цялото оборудване, което в момента се съхранява на площадката в Белене, то Киев ще трябва да плати цялата сума.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук