активисти
На снимката: Тибетски активисти в древна Олимпия.

Активисти развяха тибетски флаг и плакат, който гласеше „без геноцид“ на церемонията по запалване на олимпийския огън за Зимните игри в Пекин през 2022 в Гърция.

Демонстрантите показаха флага и плаката след церемонията в Олимпия, посетена от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

активисти олимпийски игри
На снимката: Полицаи гонят тибетски активисти, държащи тибетско знаме, след като нахлуха в церемонията по запалването на олимпийския огън за Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 г.

Охранители принудиха демонстрантите, които стояха в руините на мястото на Древните олимпийски игри, да свалят знамето и банера, като задържаха активистите. Инцидентът, който се случи ден след като тибетски активисти направиха демонстрация на Акрополиса в Атина, призовавайки за бойкот на Олимпиадата догодина, показва потенциалните протести, пред които са изправени първите олимпийски игри след Китай 2008-а.

полицаи хващат активисти

Тибет е разкъсван през вековете между независимост и контрол от Китай, който заявява, че „мирно е присвоил“ платото през 1951 и е осигурил инфраструктура и образование на недостатъчно добре развития преди регион. Но много тибетци обвиняват китайското централно правителство в религиозна репресия и ерозиране на тяхната култура.

Следвайки традициите, олимпийският огън бе запален от слънчевите лъчи в руините на древния Храм на Тера, люлката на Древните игри.

„В тези трудни времена, в които продължаваме да живеем, Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 ще бъдат важен момент в това да обединят света заедно в дух на мир, приятелство и солидарност“, каза Бах в речта си преди демонстрантите да развеят флага.

Поради короонавирусните рестрикции, церемонията се проведе пред ограничен брой зрители, лимитирани до членовете на Международния олимпийски комитет, Гръцкия и Китайския олимпийски комитети, президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и ваксинирани членове на медиите.

В нарушаване на традицията, няма да има предаване на огъня на гръцка земя.

олимпийски игри
На снимката: Гръцка актриса, изпълняваща ролята на върховна жрица, вдига факлата по време на церемонията по запалването на олимпийския огън за Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 г., на мястото на Древна Олимпия в Пелопонес.

Вместо това, пламъкът ще бъде занесен на стадион „Панатениак“ в Атина, двувековна арена, използвана както на Игрите през 1896, така и на тези през 2004, и във вторник ще бъде предаден на делегацията от Пекин 2022, за да отиде в Китай. Зимната олимпиада ще се проведе между 4-20 февруари.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!