ОТ БЪЛГАРИЯ

НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА (СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ). СВ. МЧЦИ КОДРАТ И ГАЛИНА. Църковен празник. Сирни Заговезни е винаги в неделя – седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. Празникът поставя началото на най-продължителния пост през годината  до Великден.

ДЕН НА ХОЛОКОСТА В БЪЛГАРИЯ. Отбелязва се от 2003 год. по решение на МС. На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. Седмица по-късно заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните – членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г. като „Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството“. и, което доведе до спасяването на 50 хиляди души.

СОФИЯ. Александровска болница. Безплатни консултативни прегледи за глаукома /до 16/. Прегледите са в Глаукомния кабинет на IV етаж на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ от 11 до 17 ч. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 9 до 13 ч. Инициативата е по повод на Световната седмица за превенция на глаукомата. Не е необходимо направление. На 12 март от 14 до 15.30 ч. в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на II хирургичен блок на Александровска болница специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

СОФИЯ. СОФИЙСКИ АРСЕНАЛ. Музей за съвременно изкуство. Пърформанс „48 000” на британския мултимедиен артист Дориан Хирш ще закрие изложбата „Не забравяй“ на Дейвид Кинг и Дориан Хирш, посветена на 76-годишнината от спасяването на българските евреи по времето на Холокоста. През 1943 г. почти 48 000 евреи са спасени от депортирането им в лагерите на смъртта. „Не забравяй” има за цел да напомни на публиката за този исторически факт.

ОТ СВЕТА

ФИНЛАНДИЯ. Ден на сауната. Всеки може да посети колкото иска сауни – обществени и частни. Идеята на организаторите от движението Yhteismaa е, че през този сезон времето не винаги е хубаво, а сауната е традиционно за местните хора място за запознанства и общуване.

БРЮКСЕЛЛ. БЕЛГИЯ. театър „Молиер“. Музикален спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“ – начало на първото му европейско турне. Представлението гостува по покана на Българската Културна Асоциация в Белгия. Участват актьорите Даниел Цочев и Антония Малинова. Автор на завладяващата история е Нели Бенова.

ЛИБИЯ. 15 години от подписването /2004/ на Допълнителния протокол към Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Либия е първата страна в света, която се отказва от програма за ядрени оръжия по собствено желание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!