Между две и три седмици ще отнеме актуализацията на бюджета. Това прогнозира председателят на новосъздадената Комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански на днешното ѝ първо извънредно заседание.

Комисията вече прие вътрешните си правила за работа, а на редовното заседание в четвъртък депутатите ще започнат обсъждането по същество на промените в държавния бюджет, бюджета на ДОО и този на НЗОК, които предлага служебният кабинет. Трите законопроекта вече са в деловодството на парламента.

„За мен е важно всички заинтересовани страни да са изразили позиция по актуализацията на бюджета“, заяви Каримански пред депутатите.

Той увери, че текстовете ще бъдат обсъждани в кратки срокове, но прецизно, без да се бърза излишно с приемането им.

Той призова депутатите да загърбят всякакви политически аргументи и желания, и повече да се  придържат към експертизата на хората от финансите и икономиката.

Важно е да покажем, че тази комисия може да работи експертно и професионално. Да концентрираме усилията си в оставащите заседания да направим всичко възможно бюджетът да бъде разгледан достатъчно детайлно. Да видим какви промени ни предлага правителството и доколко те могат да бъдат аргументирани“, обърна се още председателят към депутатите от комисията.

Освен правила за работата си народните представители определиха още числеността и състава на подкомисията за контрол на публичните средства, която ще оглави Георги Кадиев от „БСП за България“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!