Мнозинството в парламента отхвърли предложените от БСП промени в Кодекса за социалното осигуряване. Социалистите настояваха за преизчисляване и актуализация на всички пенсии.

Дебатът за пенсиите в пленарна зала се превърна в скандал с доказателства отляво и отдясно кой е направил  и прави повече за възрастните хора.

Лявата фракция иска преизчисляване на всички пенсионни пари от 1 юли 2017-а на база на средния осигурителен доход за 2013 година.

Целта: намаляване на разликите между старите и новоотпуснатите пенсии при един и същ осигурителен стаж.

Според изчисленията на БСП, това би струвало около 400 млн. лева допълнително през тази година.

Нарушен е принципът на равнопоставеност. Положението е тежко и нетърпимо и изисква бързи мерки, но така разположени във времето, че да не демотивират младите българи да се осигуряват“, аргументира предложението лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Предложението на левите беше отхвърлено с 98 гласа. Имаше 108 въздържали се.

Аргументът на изпълнителната власт и коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти, е че проектът за пенсионерите има много висока социална цена и съществува риск от изкривяване на пенсионния модел.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира специално темата инвалидни пенсии.

Той обърна внимание, че през 1990-а 145 000 души са получавали инвалидни пенсии, т.е. 1.5% от населението, което тогава е било 9 млн. души.

За 27 години инвалидните пенсии, които плаща българската държава са 980 000, което прави 15% от населението, а не както е било през 90­-а – 1.5%. 1 млрд. и 700 млн. лв. се дават за тях от бюджета.

Ние ще изпълним това, което сме заложили в управленската си програма, заяви Цветанов. И вие, отляво, сте имали възможност да управлявате, да направите много политики, но процентът на инвалидните политики е толкова голям, че първо трябва да се ограничат и спестеното да отиде за преизчисляването на пенсиите“, обясни той.

“Ако изобщо има неправомерно отпуснати инвалидни пенсии за това нямат вина пенсионерите, а правителствата. От последните 8 години ГЕРБ управляваха 7“, коментира Надя Жекова от БСП и изчисли, че разходите за всички инвалидни пенсии възлизат на 1.7 млрд. лв. т.е., за да бъдат преизчислени пенсиите за стаж и възраст, трябва едва ли не да бъдат спрени голяма част от инвалидните пенсии.

Според нея, ГЕРБ и патриотите само говорят, че ще преизчислят всички пенсии, но това няма да се случи.

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев я репликира, че Станишев не е увеличил пенсиите, а е гласувал увеличението преди да даде властта на Бойко Борисов и той трябвало да ги плаща, а не БСП.

В свое включване депутатите от ДПС припомниха своя стара позиция,  че трябва да се промени формулата за изчисляване на размера на пенсиите, за да има справедливост.

За бюджет 2018-а и перото на Държавното обществено осигуряване, ДПС ще предложи промяна в т.нар. швейцарско правило ­и вместо 50, да се планира увеличение 75 процента. Това ще значи скок на пенсиите с 5.4 процента. Мярката ще струва 290 млн. лв., които са поносими за бюджета на ДОО, изчисляват от движението.

“Уважаеми дами и господа, управлявайте с разум, за да не се срамуваме всички ние. В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни“, предупреди Хасан Адемов.

След като народните представители отхвърлиха предложението на левицата за свиване на ножицата между старите и новите пенсии, Светлана Ангелова от ГЕРБ аргументира вота с разяснението, че исканата актуализация на старите пенсии в предлагания вид носи сериозен риск за изкривяване на пенсионния модел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!