белград

Хората не просто дават нови имена на места, когато поемат управлението, те обикновено трансформират тези, които вече са били използвани от местните. Да дадем примери от българското завоевание: Насий става Ниш, Никополис става Никопол, Берое – Боруй и Сердика – Средец.

И все пак Сингидунум е намерен напълно разрушен. Това се случило през 691 г. от Хан Аспарух, който инспектирал руините на Белград и всъщност на негово място построили Белград. Българите го заселили сами и останали по земите достатъчно дълго (по-голямата част от Средновековието), за да се задържи името, съобщава poznanieto.bg.

България е първата славянска държава и Белград е част от България в продължение на много векове, както и по-голямата част от днешна Сърбия.

Българите нарекли града Белград

Затова светът го познава като Белград, а не като Белоград (както се казва на сръбски).

Сега, ако въпросът беше „Така ли е кръстен Белград от българите?“, то отговорът щеше да бъде „Най-вероятно да“. Първото споменаване на името Белград, което градът носи и до днес е от времето, когато тук са живели и управлявали българите.

Други народи дори са му прилагали българския етноним по онова време – латиноговорящите го наричат “Alba Bulgarica”, а маджарите – “Nandorfehervar” или “Nandor Alba” (Нандор е маджарското име специално за дунавските българи). Разбира се, трябва да се отбележи, че понякога е използвано и гръцкото име – “Griechisch Weissenburg” и “Alba Graeca”.

Интересно е обаче да се спомене и, че всички тези имена са запазили значението на „Белград”, което в превод значи „Бял град/крепост”. Ако не е било по-ранното присъствие на племето синди в района, откъдето навярно е идвало и предното име Сингидунум. Това име също може да е има подобно значение макар, че от някои източници излиза, че е келтско име за крепост, носеща името на предишните му собственици, тракийско или скитско племе.

Друга теория е, че цветът „бял“ означава една от основните посоки на света и по този начин е бил използван за обозначаване на гранични градове в една от тези посоки.

Може би от онова време самите градове са изглеждали бели, поради материалите, от които са били направени.

Белград от българи ли е основан?

Със сигурност не – като повечето други забележителни градове на Балканите, Белград е заселен преди хиляди и хиляди години, преди българите или сърбите да се появят като етнос по тези земи (или който и да е друг съществуващ в момента етнос). Съвременният Белград обхваща предградието Винча, което е дало името на известната неолитна култура Винча. Последната е и част от ранната Дунавска протоцивилизация.

Българска връзка със сръбската столица

И все пак това е само история, някои неща са само разкази почерпени от различни източници. Нека не забравяме, че на Балканите е пълно с такива. Тук е мястото и да споменем, че по време на византийското владичество в България (един от конфликтите й с Унгария), се споменава за преселване на сърби в района на днешна София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук