Българското малцинство най-накрая беше официално признато от Албания, съобщават местните медии. Това стана след промени в проектозакона за защита на малцинствата, който бе одобрен с консенсус в парламентарната правна комисия на страната. Официалната позиция на Тирана доскоро беше, че живеещите от столетия българи в Албания нямат право на специален статут.

Европейският парламент обаче поиска да бъде призната етническата принадлежност на живущите в Преспа, Голо бърдо и Гора българи, които според различни данни наброяват около 50 000 души. Те са останали от времето, когато днешна Албания е била част от средновековната българска държава.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов заяви на албанския си колега Еди Рама, че очаква новият закон да съдържа текстове, които да защитават правата на българското малцинство в страната. От своя страна Рама пое ангажимент, че Албания няма да наруши интересите на българите.

Сега признатите в Албания малцинства ще станат 9: гръцко, македонско, влашко, черногорско, сръбско, ромско, египетско, босненско и българско.

Предполага се, че албанските управляващи са станали по-отстъпчиви и заради предстоящото българско европредседателство, което ще е с акцент към Западните Балкани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!
51