На снимката: Албин Курти
На снимката: Албин Курти

Косово иска обединение с Албания пред заплахата от Сърбия за подкопаване на държавността и институциите. Босна, Косово и Черна гора са потенциални бъдещи цели на Русия за разпалване на конфликт. Това каза косовският премиер Албин Курти в интервю за „Катимерини“.

Премиерът разказа в интервюто за плановете за обединение, предизвикателствата пред Западните Балкани и пътя напред за Прищина.

„Искаме тясно сътрудничество с Албания, но не в ущърб на малцинствата. Албания и Косово са две различни държави, но не и две различни нации. Проблемът е, че Белград се намесва и иска да подкопае нашата държавност и нашите институции. Тогава е естествено да искаме да бъдем по-силни, защото Сърбия е много по-силна от нас“, каза той.

Относно Брюкселското споразумение от 2013 г., което призовава за създаването на Общност на сръбските общини, Курти каза: „Има 33 споразумения, Белград не иска да изпълни над две трети от тях, а настоява само за това. Когато бях в опозиция, се противопоставих на това, защото не е нещо, за което сърбите в Косово настояват. Общността на сръбските общини нарушава конституцията по дух и по буква. Това винаги е било проект отгоре, никога отдолу. Няма инциденти между албанци и сърби“.

Той е убеден, че сърбите в Косово не се противопоставят на него като премиер. „Имам сръбски министър, сърбите са във всички институции, но Белград оказва голям натиск върху тях, за да не бъдат лоялни към Република Косово. Ние се борим с организираната престъпност и корупцията както никой друг в региона. Тази година сме арестували 270 държавни и обществени служители за корупция, това прави правителството ни и по-симпатично на малцинствата. Аз не съм премиер само на албанците, аз съм премиер на всички. Косово е все по-успешно“, каза той.

Курти вижда реална опасност в лицето на Сърбия, особено с оглед на връзките ѝ с Русия.

„В миналото Кремъл ни споменаваше веднъж месечно, а сега сравнява Косово и Крим всеки втори ден. На последната им, 19-та среща през ноември, сръбският президент Александър Вучич и руският президент Владимир Путин говориха за двойните стандарти и лицемерието в международните отношения и Вучич показа на Путин северната част на Косово на картата – забележете: районите, където живее сръбското малцинство. Защо би направил това? Значи сме в опасност“, каза косовският премиер. „Руснаците казват, че както НАТО освободи Косово от Сърбия, така и те ще освободят колкото се може повече от Украйна от Киев. Когато превзеха Донбас и Крим, те искаха да създадат паралели с Косово, като казаха, че и там е имало референдум. Но аз много ясно видях, че урните за тези референдуми бяха пренесени от руски войници. Самоопределението и демокрацията не идват отгоре и с армия, а отдолу и от народа. Случаят с Крим и Донбас за мен е ясен израз на руския експанзионизъм и империализъм. Те се опитват да имитират НАТО. Те искат да създадат тази фалшива аналогия“.

За Курти единственото споразумение със Сърбия би било това с взаимно признаване, като според думите му зад това застават и САЩ, и Брюксел. „Признаването на нашата независимост ще бъде от полза за Сърбия, защото следващото поколение ще израсне без тази хегемонистична мечта за връщане на Косово към Сърбия“, допълни той.

Според Курти Кремъл вижда три потенциални места, където може да създаде конфликт. Молдова, Грузия и Западните Балкани: Босна, Косово, Черна гора. На Западните Балкани те биха могли да възложат провеждане на операция на Сърбия, докато в Грузия и Молдова ще трябва да разпределят властта.

„Ето защо съм загрижен за нашия регион и особено за нашата страна. През 2012 г. имаше две съвместни военни действия на Сърбия и Руската федерация, през 2016 г. те бяха 50, а миналата година – 100. Но Путин все повече отрязва пътищата си за бягство. И това буди притеснение“, заключи Курти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук