Александър Симов е роден на 11 юли 1977г. в Стара Загора България. По професия е журналист. Член на БСП. Има богат парламентарен опит, действащ народен представител.

Господин Симов, според Вашата парламентарна група кои са най-спешните неща, с които трябва да започне работа парламентът?

Приоритет номер едно е правенето на бюджета. Поради спецификата на миналата година и кризисното минаване от избори в избори, бюджетът най-вероятно ще бъде приет в началото на февруари. Работата по бюджета е първото голямо изпитание за управляващата коалиция. Хората ще очакват бюджет с различна философия – не само раздаване пари на калпак, както правеха ГЕРБ, за да успокояват страстите. Очакват бюджет, който мисли за състоянието на българите и за бедността и същевременно залага реформи, от които се нуждаем. 

Отделно трябва да отбележа и инициативата, която започна Нинова – законът за колекторските фирми и частните съдебни изпълнители – това са големите бедствия, които тормозят гражданите и отдавна никой не прави нищо за тях. Отделно – високите цени на електроенергията. Имаме много неща, с които да се справяме. Смятам, че работата по тях вече започна и съвсем скоро очакваме резултати. 

Очаквате ли съдебната реформа и фигурата на главния прокурор да разделят окончателно управляващи и опозиция?

Да, защото в управляващата коалиция има ясно съгласие за започването на тази съдебна реформа и то максимално бързо. Това са неща, които няма да станат бързо във времето. Но не смятам, че въпросът опира до фигурата на главния прокурор. Ако сменим Иван Гешев с друг, който има същите правомощия, проблемът няма да се реши, защото той не е точно в самата фигура. Проблемът е, че прокуратурата не подлежи на контрол и не се отчита, стои в политическия вакуум и има право дори да се изживява като политически фактор. Това всички ми се струва част от една много по-голяма и задълбочена дискусия за ролята на прокуратурата и как тя трябва да се отчита. Да нямаме главен прокурор, който да се изживява като холивудска звезда, а такъв, който си върши работата. На страната на старото статукво ще застанат и ГЕРБ, и ДПС. Те ще бъдат тежки от бранители, но промяната е неизбежна. 

Как протича подготовката за конгреса ви? Очаквате ли Нинова да бъде преизбрана? Ще надделеят ли реформаторските нагласи в партията?

Не виждам никаква реформаторска нагласа. Няма свещени крави и всеки има право да харесва или не харесва Нинова. Но каква точно реформа ми предлагат тези, които нарекохте „реформатори”? Те самите се опитват да се представят като такива. Те ни предлагат да върнем БСП в миналото. Ако това е реформа значи по-добре да не я правим. Иска се отмяна на прекия избор, за да може отново конгресът да избира и за да може лидерът да бъде договорен. Иска се и отмяна на доста други реформи, които се радват на популярност в БСП. Това по-скоро трябва да го наричаме антиреформаторско течение. Иначе подготовката за конгреса върви добре и ще бъде интересен. В БСП са се натрупали много проблеми, които трябва да бъдат изговорени. Въздържам се от коментари и по вътрешно-партийните проблеми. Смятам, че този път трябва да си кажем нещата там, където им е мястото – на конгреса, а не да си вадим мръсното бельо по медиите, което е стил БСП. Точно този стил ни се върна като бумеранг по време на изборите. Дали Корнелия Нинова ще бъде преизбрана – отговорът ще дадат българските социалисти. 

Предстоят срещи на върна за ЕС и НАТО. Каква трябва да бъде българската позиция по повод разполагането на допълнителни сили на НАТО на територията на България, при положение, че в Гърция има четири бази, а в Румъния – две?

БСП все още не е формулирала позиция. Личната ми позиция е, че подкрепям думите на министъра на отбраната Янев. Когато говорим дали трябват допълнителни войски или не, това не може да стане на базата на общо отношение към вселената. Най-важното е първо България да си направи анализ – има ли конкретна заплаха за нея в момента и има ли конкретна заплаха за НАТО в момента. Ако просто действаме „талибански” – имаме договор, затова да сложим повече натовски войски. Дали пък това действие няма да увеличи напрежението, от което се опасяваме? Това не е отговори на фенска нагласа. Това е въпрос на конкретен анализ какви са интересите на България в момента. България има един основен интерес – да не позволява да става част от геополитическото напрежение и доколкото може, в името на собствения си интереси, да прави всичко възможно да бъде фактор на стабилност и на умиротворяване, а не да бъде фактор в това напрежение. Много страни от НАТО имат лукса да говорят каквото си искат за казуса Украйна или за някой от другите проблеми. Но нас с Украйна ни дели едно море. Ние сме близо до епицентъра на конфликта и дължим на всички граждани добър анализ за това какво ни чака и чак тогава да казваме имаме ли нужда от повече войски, а не да се бием в гърдите и да заемаме позата на най-верния царедворец. 

Правителството беше избрано в средата на декември. След празниците то все още се структурира. Кога очаквате да започне съществената работа и кои ще са първите му стъпки?  

Комисиите заработиха от тази седмица, същинската работа започва от другата седмица. Смятам, че това ще стане с бързи темпове. Вече има голямо желание за срещи по отношение на бюджета. Например за комисията по култура и медии. Основата задача в следващите няколко заседания е да обобщим всичките идеи за бюджета в тази сфера и да видим дали можем да покажем ярък ръст във финансирането и дали може да достигнем поне 0,8% и хората от културата да не се чувстват забравени. Акцент ще е и нов закон за радиото и телевизията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!