Алексей Петров
Алексей Петров
Делото срещу Алексей Петров и още четирима души приключи на първа инстанция с три оправдателни присъди, една от които на самия Петров, и още две условни. Това става осем години след нашумялата акция „Октопод“. Никой от подсъдимите не пожела да коментира финала на първа истанция на процеса.
Процесът премина през перипетии и бе рестартиран веднъж. Той тръгна в Софийския градски съд, но трябваше да започне отначало през 2015 година заради уволнението на съдия Румяна Ченалова и беше прехвърлен в Специализирания наказателен съд.
Три години по-късно съдебният състав не откри доказателства, че Алексей Петров е ръководил организирана престъпна група за рекет и изнудване  и го оправда. Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов също бяха оправдани по всички обвинения. Марчело Джотолов и Янко Попов обаче получиха по 3 години условно затова, че са изнудили преди 11 години бившия полицай Николай Динков да преведе 180 хил. лева по сметка на Марчело Джотолов. Двамата ще трябва да платят и глоби от по 4000 лева.

 

Акцията „Октопод“ бе проведена в мандата на Цветан Цветанов в МВР на 10 февруари 2010 година. Тогава тежко въоръжени и маскирани полицаи нахлуха в редица домове и извършиха редица арести. Полицията разпространи видеозапис с проснатия по очи Алексей Петров и снимки на разголени жени от нощни заведения, които крият лицата си. Процесът се смяташе за ключов през първия мандат на ГЕРБ, а Цветано обяви, че акцията е начален изстрел в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Издадените присъди на Специализирания наказателен съд могат да бъдат обжалвани или протестирани пред Апелативния спецсъд

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук