Русия , България

Новото проучване на общественото мнение, направено от „Алфа рисърч“, показа, че скандалът след визитата на руския патриарх Кирил у нас е довел до нежелателен от негова гледна точка резултат – спад в симпатиите към Русия.

Цели 67 на сто от анкетираните са окачествили укорите на духовника към българската историческа памет като унизителни и неприемливи, а само 25% ги подкрепят. Същевременно 43% са на мнение, че Русия очаква не просто  признателност за освобождаването на страната ни от османско владичество, но и следване на нейния път на развитие.  26 процента мислят, че българите проявяват признателност за Руско-турската война в достатъчна степен и това се оценява от руската страна. Едва около ¼ от анкетираните смятат, че сме неблагодарници и получаваме с право укори от Москва за това. 5% пък са на мнение, че не дължим нищо на Русия.

 

Данните недвусмислено говорят, че по-голямата част от българското общество не е склонно да приема натрапване на руската гледна точка по теми, които самото то добре познава.

В резултата от изследването на политическите предпочитания води отново ГЕРБ с 23,1 процента, следван от БСП – 20,5, което показва леко скъсяване на дистанцията помежду им отпреди.  Следват патриотите – 5,2 % и ДПС – 5,1. „Воля“ има само 2 на сто и не би могла да влезе в парламента, ако изборите са скоро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!