путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е договорил с руския си колега Владимир Путин за скорошно посещение на руския президент в Турция. Това съобщи Дирекцията по комуникации към турското президентство след състоялия се телефонен разговор между двамата лидери, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Президентът Ердоган проведе днес телефонен разговор с руския президент Путин. По време на разговора лидерите постигнаха съгласие по въпроса за посещение на

Путин в Турция,

посочиха от Дирекцията по комуникациите. Датата на посещението не се уточнява.

По време на телефонния разговор двамата държавни глави са обсъдили и вариантите за възобновяване на действието на споразумението за износ на зърно от украински пристанища. Турският лидер е посочил, че Турция ще продължи да полага активни усилия и използва дипломацията за възобновяването на действието на т. нар. зърнена сделка. Ердоган изтъкна значението на черноморската инициатива, която според него представлява „мост на мира“.

Миналия месец Москва преустанови участието си в „зърнената сделка“.

Спирането на действието на „зърнената сделка“ за дълго време няма да е от полза за никого, а най-много ще пострадат слабо развитите страни, които

имат нужда от зърно,

каза Ердоган, като добави, че цените на зърното са се повишили с 15 процента след прекратяването на действието на сделката за зърното.

Турският държавен глава изтъкна, че не трябва да се предприемат стъпки за ескалация на напрежението в рамките на руско-украинския военен конфликт.

Ердоган благодари на руския си колега за изпратените от Русия самолети-амфибии за гасене на горските пожари в Турция.

Турският лидер също така изрази задоволство от нарастващия интерес на руските туристи към Турция.

Източник: БТА

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук