Боил Банов
На снимката: Боил Банов - министър на културата

В неделя министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директорката на музикалното училище „Любомир Пипков” – Столина Добрева чрез…..Фейсбук

Какъв е поводът?

Оперната прима Дарина Такова се възмути дълбоко, че за да стане преподавател в училището, е трябвало да се яви на конкурс заедно с останалите кандидати, включително с току-що завършилите. Това, което е притеснило Такова, е че един от етапите в процедурата по избор е пеене под акомпанимент на пиано, въпреки че е известно, че тя от години не може да пее, заради неуспешна операция на гласните струни.

Доста странно министър Банов реагира в социалната мрежа, като настоя за оставката на директорката още в понеделник.

Да, само че в действията на директорката на музикалното училище няма нищо нередно, което прави мигновената реакция на образователния министър нелепа.

Процедурата за подбор на щатни учители е една и съща от години, като всички преподаватели са преминали през нея. Тя се състои от три етапа

Първо развиване на теоритична тема, показване на певчески умения и провеждане на урок със събеседване.

Тоест, възмущението на госпожа Такова и последвалата реакция на министър Банов е в резултат на това, че не е била заобиколена една утвърдена процедура по назначаване на щатни учители.

В никакъв случай не бива да се коментират постиженията и таланта на Дарина Такова, които са безспорни, но не е това начинът да се въздейства върху директора на едно българско училище.

Според Столина Добрева оперната прима е била канена да преподава при предишния директор на музикалното училище, но досега отказвала с претекста, че учениците на тази възраст са още малки за оперно пеене.

Тази сутрин пред музикалното училище започна протест в защита на директорката, чиято вина е, че е спазила правилата.

В крайна сметка министър Банов отстъпи и след среща със Столина Добрева, и подложен на медиен и обществен натиск остави „съгрешилата“ директорка на работа. Той обаче продължава да твърди, че тя е допуснала грешка, в това, че просто си е свършила работата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук