Теменужка Петкова
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

„Обсъдихме възможности за суапови сделки по инфраструктурата между Туркменистан и Русия и доставки на газ по Транкаспийски газопровод”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

„Първо, може би е важно да кажем това, че в рамките на посещението на премиера Борисов и водената от него делегация успяхме да осъществим две възможности за обсъждане на взаимоотношенията с Туркменистан. От една страна беше проведено заседание на междуправителствената комисия, от друга страна премиерът и водената от него делегация имаше покана и взе участие в Първия икономически каспийски форум. Така че в рамките на тези две събития темата енергетика беше една от най-обсъжданите. Това е съвсем логично, тъй като Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация“, каза министър Петкова.

И добави:

„В разговора с президента на Туркменистан и с премиера Борисов беше обсъден този въпрос. Беше поставен въпроса свързан с възможността за осъществяване на суапови сделки по инфраструктурата между Туркменистан и Русия. Беше обсъдена възможността за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която предстои да бъде изградена, така нареченият Транкаспийски газопровод, който ще даде възможност за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов коридор“, обясни още министърът на енергетиката.

От интервюто на Петкова обаче не стана ясно постигнат ли е някакъв съществен напредък и ще разреши ли Русия доставки на туркменистански газ през нейните тръби.

Пред БНР енергийният експерт Христо Казанджиев каза, че е малко вероятно каспийски газ да захранва нашия хъб „Балкан”.

„Изглежда премиерът е забравил, че през 1997 година България сключи договор с Туркменистан за доставка на 1 млрд. куб. м, подписан от Васил Филипов, и в момента, в който се поиска от руската страна да предостави достъп до мрежата, Русия буквално ни каза „духайте супата“. Затова в този аспект и по този маршрут вероятността за доставка на каспийски газ е малко вероятна“, каза Казанджиев.

Според него възможност за доставка има – през южния коридор през Иран до Турция:

„Но и това е малко вероятно предвид геополитическата обстановка. В по-дългосрочен план след изграждане на транскаспийския газопровод Туркменистан – Азербайджан тези възможности се увеличават. Всичко изговорено от премиера Бойко Борисов до този момент го възприемам като пиар акция за демонстрация, че България има определени позиции. За съжаление тези позиции като правило се реализират, когато България е на опашката на всички страни, вече анонсирали своите интереси“, коментира енертийният специалист.

Той подчерта, че възможности има, „но трябва систематично и последователно да се работи за тяхната реализация, нещо, което ние, независимите експерти не виждаме“.

Идеята като цяло е добра, коментират експерти, но при условие, че има и алтернативен маршрут. В настоящия случай е необходимо разрешението на Русия, но дори и да бъде дадено, вероятно Москва ще сложи толкова високи такси, че България не би имала изгода да внася каспийски газ. Тоест, не става дума за сериозен бизнес, а по-скоро за имитация на такъв, коментират анализатори. От доста години и Европейският съюз, и САЩ ни съветват активно, а и ни осигуряват средства да направим газовата връзка с Гърция, където има няколко вида алтернативен газ и чрез която можем да осигурим предписанията на Европейския енергиен пакет, в който постоянно се казва, че всяка страна трябва да има поне три източника на газ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!