Представители на партньорски организации в „Заедно с Украйна“
Представители на партньорски организации в „Заедно с Украйна“

Руските бомби целят разруха и разединение. Вместо това, те обединиха повечето свят в подкрепа на Украйна.

В България откликът беше мигновен – частни лица, фирми, граждански организации и обществени институции обединиха усилията си, за да помогнат на прокудените от войната украинци.

Активизират се само часове след руската инвазия в Украйна, водени от споделено чувство: „Нека направим нещо осезаемо, вместо само да си пожелаваме нещата да са по-добри.“ С тази мисъл Ярив Лернер и колегите му от филмово студио „Ню Бояна“ се включват в подкрепа на бягащите от войната.

„Това е нещо хуманно, ситуация от реалния живот, на която трябва да отговорим. Какво им трябва на тези хора? Трябва им транспорт, трябва им подслон, трябва им препитанине. Нека им предложим работа в киното“, казва Ярив, който е изпълнителен директор на киностудиото.

Освен работни места, „Ню Бояна“ предлага извозване на хора от границата и помощ за настаняване в страната.

Ярив и колегите му са съоснователи на „Заедно с Украйна“ – инициатива на партньори от САЩ и България в подкрепа на разселените от войната в Украйна семейства. Инициативата обединява организации като Американската търговска камара в България, Американския университет в България (АУБ), Американския колеж в София, Детския научен център „Музейко“, BG4UA.com – България за Украйна и редица други, а Посолството на САЩ и Фондация „Америка за България“ координират общите усилия.

Дневна грижа за деца между 4 и 12 години, адресиране на образователните нужди на гимназисти и студенти, транспорт от границата, ориентация и превод, помощ с намирането на жилище и работа са само някои от предлаганите от партньорските организации услуги. Пълен списък с наличната помощ, както и информация за контакт с партньорите можете да намерите на портала „Заедно с Украйна“.

Детски научен център „Музейко“
Детски научен център „Музейко“

„Човешката цена на руската инвазия в Украйна е съкрушителна и аз съм трогната от начина, по който българските граждани отвориха домовете и сърцата си за тези, които бягат от нея. Българската щедрост ме впечатли и ни вдъхнови да се присъединим към тези усилия. Посолството на САЩ е изключително благодарно, че има за свои партньори организации като АУБ, Фондация „Америка за България“, Музейко, Американския колеж в София и филмово студио „Ню Бояна“. Инициативата „Заедно с Украйна“ показва, че когато САЩ и България работят заедно, можем да направим добро“, каза посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

От името на Американската търговска камара, нейният изпълнителен директор Петър Иванов заяви: „За АмЧам изборът е повече от ясен. Ние заставаме обединени – държави, бизнеси и отделни групи от хора – и помагаме, за да можем заедно да устоим на това предизвикателство за България и за Европа.“

Надежда Рангелова и Жана Николова са съоснователки на фондация „За Доброто“ – организация, работеща за по-добро детско здравеопазване в страната, и две от хилядите доброволци на терен, които помагат на новопристигащите семейства. В партньорство с „Музейко“ и подкрепата на „Заедно в час“, „Престиж 96“, MindFit и Кан Академия, те предлагат дневна грижа и услуги за семейства на прокудените от войната украинци.

„Всеки ден е различен за децата с всички занимания, които педагозите и доброволците са измислили за тях. Полека естественото състоянието на спокойни и любопитни хлапета измества състоянието на стрес и тъга за татко, баба, дядо и големите братя, останали в Украйна“, споделят двете жени.

Визирайки именно доброволци като Надежда и Жана, президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър сподели: „Отново и отново по време на криза съм била свидетел на състраданието на българите и тяхната готовност да помогнат. Както в първите дни от пандемията от COVID-19, и сега виждам това, на което винаги съм се възхищавала у тях – когато е необходима помощ, те не чакат, а поемат нещата в свои ръце.

Впечатлена съм от работата на хилядите доброволци на терен, които карат новопристигналите да се чувстват добре дошли и подкрепени. За нас е привилегия да си партнираме с организации, компании и хора, които са оставили личен живот и професионални проекти на заден план, за да помогнат на своите украински съседи в нужда. Тази проява на човечност, доброта и щедрост ме вдъхновява и дава надежда.“

Национална гореща телефонна линия за помощ и координация:

Тел: 02-948-2404, Уебсайт: https://ukraine.gov.bg/

Страница за дарения: https://www.aubg.edu/aubg-helps-people-affected-by-the-war/

Повече информация за подкрепа на разселени лица и семейства от Украйна може да намерите ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук