Американката Блайт Пепино първо иска да има деца, но после осъзнава, че ще има вина, ако роди в свят, засегнат от киматичните промени. „Бяха минали няколко години, откакто се замислях за деца, защото бях срещнала моя партньор, в когото съм дълбоко влюбена“, разказва тя пред Fast Company. Голяма част от приятелите ми имаха деца и изведнъж ми се стори, че е и аз искам. Успоредно с това научих и какви са предизвикателства, свързани с промените в климата.

Пепино е 29-годишна жена, която свири в малка банда. Разказва, че постепено започнала да обсъжда идеята с други жени в групи за защита на околната среда. „Казах – вие сте на моята възраст – какво мислите за децата, “ разкарва тя: „Успях да задам този въпрос на няколко души и бях изненадана, че има много хора, които признаха:„ Не съм говорила за това с никого, но и аз си задавам въпроси “. За да популяризира идеята, тя създава Facebook група, наречена #Birthstrike. За няколко дни,  се присъединяват около 90 жени. Някои от тях са решили да не раждат деца, защото по този начин ще намалят въглеродните емисии. Според проучване, публикувано не отдавна, отказа от деца е един от най-ефективните начини за ограничаване на „личния въглероден отпечатък“. Основната мотивация е да не се дава живот на дете в свят, в който хората могат да страдат. „Нашият основен акцент е фактът, че наистина се страхуваме да създадем дете заради мрачното бъдеще“, казва Пепино. Проучване на обществените нагласи сочи, че 38% от американците от 18 до 29 години вярват, че всяка двойка трябва да се замисли за рисковете, свързани с промените в климата, преди да реши да има деца. „Не мога да имам дете, ако не съм сериозно убедена, че сме тръгнали по различен път“, казва един от членовете на 22-годишната Алис Браун в видеопост за групата.

Групата не задължава с избора „без деца“, но членовете й подписват декларация, в която заявяват, че „изпитват състрадателна солидарност“ към родителите и не подкрепят контрола върху раждаемостта като решение за изменението на климата. Това е странна реакция, на фона „бейбибума“ от средата на 20-ти век, когато може би, жените  са решили да имат деца, въпреки заплахата от ядрена война.

Пепино казва, че разбира защо някои хора, които въпреки че осъзнават рисковете от изменението на климата, решават да имат деца. Тя не е оптимист, че светът ще направи необходимите промени, за да се справи с промяната на климата“.

–-

НАШИЯТ КОМЕНТАР: Опасно е когато човек безкритично следва една идея, превръщайки я в своя религия. Между другото, подобна е ситуацията с веганството, в някои случаи. Но по темата – друг път. Горе-долу същата е била картината с националсоциализма в Германия през 40-те и социализма и нас, до неотдавна. Истерията около климата трябва да се овладее, защото има много хора с лабилна психика и крехък житейски опит, на които това им влияе зле. Грижата за околната среда и отговорното отглеждане на животни и земеделски култури трябва да напуснат сферата на политическото говорене и да се превърнат в реални политики.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук