Американската актриса Джесика Частейн, част от журито на филмовия фестивал в Кан, се обяви срещу сексизма в киното. След края на юбилейното издание, актрисата заяви, че по време на 10-дневната програма, в която са участвали 20 филма, е забелязала притеснителна тенденция.

„Благодарение на този опит разбрах как светът гледа на жените. Това се виждаше ясно чрез женските персонажи, които видях във филмите”, обяви тя по време на пресконференция.

Частейн направи уговорката, че е имало и изключения, но повечето от това, което видяла, ѝ е било неприятно.

Какво именно не се харесало на Джесика Частейн в образите тя не коментира, но сподели, че ако на фестивала има повече творби, създадени от жени режисьори, то светът ще види на екрана „истинската” жена.

Актрисата припомни, че София Копола е втората жена с награда за най-добър режисьор за цялата 70-годишна история на фестивала в Кан.

Частейн призова организаторите на фестивала да включват повече жени в конкурсната програма.

Това не е първият път, в който американската звезда критикува сексизма в света на киното.

„Повече няма да се захващам с работа, за която ми плащат едва една четвърт от хонорара на колегите ми мъже”, бе обявила тя п ред списание „Варайъти” (Variety).

Изказването й предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Много жени се съгласиха с нея и ѝ благодариха за смелото публично изказване.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук