Междуведомствена делегация от САЩ ще посети Брюксел, София и Букурещ през следващата седмица във връзка със ситуацията около Украйна. Това съобщиха днес от пресслужбата на Държавния департамент.

Дерек Шоле, съветник на Държавния департамент, ще оглави делагцията, като неговата позиция може да бъде приравнена на поста на заместник-ръководител на американското външно министерство.

Посещението ще бъде „продължение на мащабни дипломатически усилия“ на САЩ, заедно с неговите „европейски съюзници в подкрепа на единен подход“ към Русия в настоящата ситуация на напрежение около Украйна, заяви Държавният департамент.

От там посочват, че се надяват, че тези съвместни усилия могат да накарат Русия да избере пътя на дипломация и на деескалация. Това се случва само два дни, след като САЩ обяви, че ще разположи американски войски в Източна Европа, а висши представители на Русия отговориха, че това води само до влошаване на ситуацията.

Шоле ще се срещне с членове на българското правителство, за да продължи разговорите в рамките на стратегическия диалог, започнат през януари 2020 г., относно сигурността, енергетиката и върховенството на закона.  В Румъния съветникът ще потвърди отново значението на стратегическото партньорство между САЩ и Румъния за справяне с общите заплахи и предизвикателства, особено по отношение на разполагането на американски войски в помощ на защитата на европейските съюзници в светлината на военното струпване на Русия по границите на Украйна.  Във връзка с неотдавнашните покани на двете страни да започнат присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие той ще предложи подкрепата на САЩ на правителствата в техните усилия за икономически реформи и борба с корупцията.

След това съветник Шоле ще замине за Белгия, където ще се срещне с представители на НАТО и Европейския съюз, за да обсъди неотдавнашните дипломатически ангажименти с Русия и съвместните усилия за възпиране на по-нататъшна руска агресия срещу Украйна, включително готовността на съюзниците и партньорите да наложат мащабни последствия и сериозни икономически разходи на Русия.

Посещенията ще се осъществят в рамките на 7-11 февруари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук