Чарлз Дюк
Чарлз Дюк

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах връчи вчера на космонавта от „Аполо 16“ Чарлз Дюк специалната награда „Небето е границата“ затова, че Дюк е бил първият човек, който е практикувал спорт на Луната.

Космонавтът и неговият командир Джон Янг, който почина миналата година, правиха по време на мисията „Аполо 16“ високи скокове по лунната повърхност и нарекоха това „Лунни олимпийски игри“.

Чарлз Дюк
Чарлз Дюк на Луната

„Това изпълнение е също и отражение на много от олимпийските ценности. Преди всичко има изключителност, изключителност във всичко, което правите там. Изключителен полет до Луната, превъзходна научна работа там и изключителност в спорта. Не мога да си представя по-добър пример за значението на олимпийското мото: „По-бързо, по-високо, по-силно“ /citius, altius, fortius/, отколкото този пример, който вие дадохте“ – заяви Томас Бах.

През април 1972, 36-годишният бивш тест пилот Дюк стана десетият и най-млад човек, който се е разхождал по лунната повърхност. Като се сетили, че мисията съвпада с Олимпийските игри в Мюнхен, и с оставащи само още няколко минути предвидено време на лунната повърхност, той и Янг решили да отбележат събитието с няколко високи скока при ниска гравитация.

Чарлз Дюк
Чарлз Дюк на Луната

Архивните кадри от мисията показват двамата космонавти как изпълняват скоковете и биват изненадани от ефекта на намалената лунна гравитация. Дюк падна назад при своя скок и извади късмет да не му се скъса скафандърът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!