Разрушителят
Разрушителят "Доналд Кук"

Американският ескадрен миноносец „Доналд Кук“ (DDG-75) навлезе в събота във водите на Черно море, съобщи руският Национален център за контрол на отбраната. Руският Черноморски флот е започнал да проследява движенията на въоръжения с крилати ракети кораб.

„Радарите на Черноморския флот започнаха да проследяват движенията на миноносеца с управляеми ракети „Доналд Кук”, влязъл в Черно море на 23 януари 2021 г.“, съобщиха от центъра.

„Доналд Кук” влезе в Черно море и на 23 ноември 2020 г., когато беше ескортиран от Черноморския флот.

Корабите на американския флот редовно навлизат във водите на Черно море. Руското външно министерство повтори, че военното присъствие на военни кораби, принадлежащи на държавите, които не граничат с Черно море, не може да помогне за стабилността в региона. САЩ настояват да бъдат в съответствие с Конвенцията от Монтрьо, която регламентира преминаването на военноморски кораби през проливите Босфор и Дарданели.

САЩ засилват дейността си по морските граници с Русия, като през ноември миононосецът „Джон Маккейн” в руски териториални води в залива Петър Велики, което предизвика сериозно напрежение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!