Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Новият американски посланик Кенет Мертен беше приет днес от служебния премиер Гълъб Донев и председателя на парламента Росен Желязков. Министър-председателят се срещна с дипломата в Министерския съвет. Той го поздрави за назначаването му в София и му пожела успешен и ползотворен мандат, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят подчерта отличните двустранни отношения и изрази увереност, че България и САЩ ще продължат да работят за допълнителното активизиране на традиционно добрия диалог и развитието на сътрудничеството във взаимен интерес. Премиерът припомни, че през тази година се навършват 120 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Министър-председателят Гълъб Донев даде висока оценка за подкрепата на САЩ за модернизацията на българските Въоръжени сили и придобиването на нови способности, както и за постигането на енергийна диверсификация на страната и региона.

В рамките на срещата премиерът Донев потвърди, че включването на България в Програмата за безвизово пътуване (VWP) остава основен приоритет за страната ни. Министър-председателят отбеляза също, че България разчита на подкрепата на САЩ в процеса на присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство и сътрудничество между България и САЩ обсъдиха по време на среща председателят на Народното събрание Росен Желязков и новият посланик на Съединените американски щати в България Кенет Мертен, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Американският посланик с председателя на парламента
Американският посланик с председателя на парламента

Председателят на Народното събрание и посланикът на САЩ разговаряха за възможностите за продължаване на енергийна диверсификация на страната – достъпа до втечнен природен газ, изграждането на междусистемни газови връзки, както и осигуряването на доставките на свежо ядрено гориво. Усилията на България за гарантиране на енергийната сигурност на региона на Балканите и цяла Европа бяха оценени високо, се посочва в съобщението.

Продължаването на модернизацията на българската армия, интеграцията на страните от Западните Балкани, укрепването на върховенството на закона и подкрепата за Украйна също бяха сред темите, които обсъдиха Росен Желязков и Кенет Мертен. В рамките на срещата бе засегната и темата за включването на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания (Visa Waiver Program), информират от парламентарния пресцентър.

Новоназначеният американски посланик у нас Кенет Мертен връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев на 7 април т.г.

България е стратегически партньор и съюзник на САЩ и ние работим заедно по много въпроси от двустранен интерес и на глобално ниво за сигурност, енергийна диверсификация, каза вчера Кенет Мертен на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара у нас.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук