Бойко Борисов среща с експерти
Премиерът Бойко Борисов се срещна с американските енергийни експерти.

Визитата на американски енергийни експерти, които ще посетят български енергийни обекти вече е факт. Тя бе договорена с помощника на държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд, при неговата визита в София в края на октомври.

В понеделник делегацията е посетила площадката на бъдещата АЕЦ „Белене“, а ден по-късно нейните членове са се срещнали с премиера Бойко Борисов. Предстоят посещения до АЕЦ „Козлодуй“ и до ТЕЦ „Марица Изток 2“, към която е проявен допълнителен интерес от страна на специалистите. Те ще останат в България до 13 декември.

​„Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ – че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето – че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с експертите от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ.

На разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за „Зелена Европа“. Така че „Белене“ и „Козлодуй“ стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години,” каза още Борисов

По думите му, сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

„Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между двете държави“, отбелязал премиерът пред американските експерти. Според него за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

Срещата с Борисов идва ден, след като енергийните експерти от САЩ посетили площадката, върху която трябва да се изгради АЕЦ „Белене“, чийто проект бе спрян от първото правителство на Борисов през 2012 г., но сега се търси начин да се възобнови ядреният проект.

Обявена е процедура за търсене на стратегически инвеститор в проекта, оценяван на максимум 10 млрд. евро. Заявления в нея са подали общо 13 компании и консорциуми. Три от тях – руската „Росатом“, Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската Хидро и атомна корпорация, се оценяват като стратегически, тоест с шанс да вземат мажоритарен пакет от ядрената централа и да осигурят пари за довършването й. Другите искат миноритарен дял или договори за дългосрочон изкупуване на тока от бъдещата енергийна мощност.

Американската „Дженерал Електрик“ и френската „Фраматом“ искат да доставят оборудване за бъдещата АЕЦ „Белене“ От „Дженерал Електрик“ се очаква да осигури по-ефективни турбини.

В следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ „Марица Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“. Действащата ни ядрена централа има дългогодишен опит в работата си с американската „Уестингхаус“, която участва в модернизацията на ІІІ и ІV блок. „.

Засега не е ясно от какво е породен интересът на американците към ТЕЦ „Марица Изток 2“, която ежегодно затъва финансово заради поскъпващите парникови емисии, които трябва да купува, за да се вмести в разрешеното й замърсяване на въздуха. Реално без заемите на компанията майка на държавната въглищна централа – „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), дружеството не би могло да оцелее. Дори и така, към момента то е в технически фалит като се чака одобрението на Брюксел за трансформиране на около 600 млн. лв. от дълговете на ТЕЦ-а към БЕХ с капитал, за да не изпадне в несъстоятелност компанията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!