САЩ конгрес

Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати прокара законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, който включва помощ за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион.

От тези средства 61 млрд. долара са предвидени за Киев, уточнява БНТ.

Пакетът беше внесен за гласуване с широка двупартийна подкрепа, преодолявайки твърдата съпротива на част от Републиканската партия, която блокира в продължение на месеци отпускане на помощ за Украйна.

316 конгресмени гласуваха „за“ срещу 94 гласа „против“.

Освен помощ за съюзниците на Съединените щати пакетът включва разпоредба за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна, както и налагането на санкции, насочени срещу палестинската въоръжена групировка Хамас и Иран.

Очаква се гласуването на законопроектите да бъде тази вечер. Следва одобрение от Сената.

От Белия дом обещаха веднага, след като мине гласуването, да бъде изпратена помощта към Украйна.

„Включихме и законопроект за употреба на активите на корумпираните руски олигарси, за да се помогне за отбраната на Украйна. Въведохме и концепцията за отпускане на заем в частта за помощ на украинското правителство, а не парите да са подарък. Включихме наистина важни санкции срещу Русия, Китай и Иран, които са новата ос на злото“, заяви Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

„Ясни сме още от октомври, когато предложихме първоначалния вариант на законопроекта, колко критично важна е тази помощ за Украйна и смелия украински народ, който се бие в защита на демокрацията и тяхната свобода. Гласуването е критично важно, защото те губят на бойното поле заради бездействието на Конгреса. Президентът ще подпише незабавно закона“, допълни Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук