Луната, кацане

НАСА ускорява плановете си да се върне на Луната и този път американската космическа агенция твърди, че ще остане там.

Джим Бриденстин, администратор на Космическата агенция, заяви пред репортери в четвъртък, че Агенцията планира да ускори плановете, които имат подкрепата на президента Доналд Тръмп, за да се върне на Луната, използвайки частни компании.

„Важно е да се върнем на Луната възможно най-бързо“, каза Бриденстин на и добави, че се надява астронавти да бъдат изпратени на естествения спътник на Земята до 2028 година.

„Този път, когато отидем на Луната, ние всъщност ще останем. Няма да оставяме знамена и отпечатъци и след това да си идем у дома, за да не се налага да се връщаме отново след 50 години“, каза той.

Последният човек, който стъпи на Луната, беше Юджийн Чернан през декември 1972 година по време на мисията на Аполо 17.

Преди американците отново да стъпят на лунната повърхност, НАСА смята да приземи там безпилотен апарат до 2024 година и вече очаква оферти за изграждане на сондата от разрастващия се частен сектор.

Китай, Луна

Крайният срок за подаване на оферти е 25 март, като първата селекция се очаква през май.

НАСА планира да построи и малка космическа станция, наречена „Портал“, в орбитата около Луната до 2026 година.

Тя ще служи като пътна станция за пътувания до и от повърхността на спътника ни, но няма да има постоянен екипаж като Международната космическа станция (МКС), която се намира в момента в околоземната орбита.

Както и при МКС, НАСА ще търси участието на други страни, които биха могли да осигурят част от необходимото оборудване, като например модули за станцията или превозните средства, които ще позволят кацане на повърхността.

В рамките на програмата, Агенцията смята да изпрати научно оборудване и други технологични инструменти на Луната през 2020 година или още дори преди края на тази година.

ОТНОВО НАДПРЕВАРА

Обявлението на НАСА идва само дни, след като руският научен институт „Роскосмос” обяви, че планира първата пилотирана експедиция на Луната с участието на руски астронавти да се осъществи през 2031 г.

След това, през 2032 г., луноход и втори екипаж ще се отправят към спътника на Земята.

Чарлз Дюк
Чарлз Дюк на Луната

Година по-късно астронавтите ще трябва да преодолеят по-дълги разстояния с лунохода, както и да тестват роботизирани комплекси. Строителството на лунната база е планирано за 2034 година.

Учените възнамеряват да извършат кацането на експедицията до Луната с помощта на две свръхтежки ракети.

Първо, пилотиран космически кораб ще бъде пуснат в орбита, а след това – комплекс за кацане на луната. По създаването на свръхтежката ракета „Енисей“ стана известно, че тестовите й изстрелвания са насрочени за 2028 и 2029 година.

По-рано ръководителят на държавната корпорация „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заяви, че Русия възнамерява да провери истинността на кацането на американците на Луната.

ПЪРВОТО КАЦАНЕ НА ЛУНАТА

Космическата надпревара между САЩ и СССР имаше в периода 1957-1975г. Тя беше съсредоточена в изследването на космоса.

Тя произлиза от ракетната надпревара за ядрени оръжия между двете нации след Втората световна война, подпомогната от германските ракетни технологии. Технологичното превъзходство, необходимо за такова господство, се счита за необходимо за националната сигурност и символизира идеологическото превъзходство. Космическата надпревара поражда усилия за стартиране на изкуствени спътници, космически сонди на Луната, Венера и Марс и пилотирани космически полети в ниска орбита на Земята и Луната.

Луна
Алън Бийн на Луната

Космическата надпревара е пряк резултат от политическото противопоставяне между двете държави през десетилетията след Втората световна война.

Тя започва на 2 август 1955 г., когато Съветският съюз отговаря на съобщение на САЩ четири дни по-рано за намерението да се стартират изкуствени спътници за Международната геофизична година, като обявява, че ще пуснат и спътник в близко бъдеще.

Съветският съюз побеждава САЩ с първия успешен старт, на 4 октомври 1957 г. с първия изкуствен спътник Спутник-1, а по-късно побеждава САЩ и с първия човек в Космоса, Юри Гагарин, на 12 април 1961 година.

САЩ достига своя връх с кацането на 20 юли 1969 г. на първия човек на Луната с Аполо 11. Нийл Армстронг е първият човек в историята на човечеството, стъпил на Луната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук