Делян Пеевски
Делян Пеевски Снимка: Архив

Делян Пеевски бавно натрупа толкова много авторитет, че в момента не просто е един омразен или пък карикатуризиран образ от журналисти и граждани, а по-скоро един обединител на нацията, който от името на политическата партия, която той ще оглави съвсем скоро на символичната дата 24 февруари, се подготвя да управлява България. Това заяви пред „Фокус“ политическият анализатор Виктор Димчев.

„Заявката на ДПС е да стане втора политическа сила, каквато ние я виждаме дори в последното проучване на “Тренд“. Със съвсем малко напън ДПС безпроблемно би могла да бъде второто политическо ядро в България освен ГЕРБ. Така че предстои да наблюдаваме този бавен възход на Делян Пеевски, който ще замени Румен Радев като претендент за титлата “Политик № 1″, която отнеха от Бойко Борисов през 2020 г.“, каза още Димчев.

Според анализатора образът на Пеевски все повече се налага в публичното пространство.

„Това е така, поради причината, че хората, които стоят зад пиара на Делян Пеевски, умело използват всяка възможност, в която той е хулен или някой му се радва, за да може да бъде налаган все повече като онзи, който разпределя порциите и взема правилните решения. Неговата позиция почти винаги е акуратна към актуалните политически събития. И образът му ще бъде наложен до степен, до която ние виждаме в момента образите на хора като Асен Василев или Кирил Петков“, смята Димчев.

Той прогнозира, че Бойко Борисов все по-малко ще се появява в центъра на публичното внимание, защото сам осъзнавал, че ролята, която си е избрал, особено на последните местни избори, го е оставила в ролята на губещ.

„И той трябва да извади нещо от ръкавите, някаква интересна тайна хрумка, за да успее да се върне в играта отново. Личи едно недоверие, което се изгражда към него, и преливане на авторитет, който доскоро бяхме свикнали да свързваме само с неговото име, към Делян Пеевски, който от своя страна неприкрито говори за (не)коалицията ни и никой не отрича това негово право да бъде част от управленската коалиция. Иначе казано, Борисов става Делян Пеевски, което е изключително интригуващо на фона на техните взаимоотношения от 2013 г., когато единият щеше да вкарва в затвора другия. Сега те двамата са заедно в коалиционно единство с третия, който щеше да вкарва Бойко Борисов в затвора“, посочва анализаторът.

ГЕРБ имат известен проблем с подмяната на поколението – между първото поколение политици, които сякаш си отиват, и новата вълна политици, която очевидно не идва, допълни Димчев.

„На много места в страната ГЕРБ имат проблеми със собствените си структури и това се корени в начина, по който беше съставена партията. Надявам се, че този процес може да бъде овладян, защото България има нужда от силни партии и на местно ниво, и на национално ниво, тъй като почти всички местни парламенти, да не кажа на практика всички, са в проблем да се конституира мнозинство. Много от местните парламенти все още не работят и не се очертава в скоро бъдеще да работят. В някои от тях ще има нови касационни избори, има съдебни проблеми, а отделно от това, не успяват просто да се разберат управляващите как точно да управляват, независимо кой е кметът, дали е от ГЕРБ или е от някоя от другите партии. Тези проблеми скоро ще станат толкова сериозни, че ще се наложи или част от парламентите да спрат да работят, или градовете да затънат в проблеми, които доскоро не бяха виждани. И начинът това да се оправи е да се последва вероятно сглобката на национално ниво, за да могат ГЕРБ и ПП да продължат да мелят с благословията на ДПС. Които на регионално ниво имат изключително голяма сила в местните парламенти и могат да допринесат за една евроатлантическа стаблиност и на регионално ниво“, смята Димчев.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук