Кирил Ананиев
На снимката: министърът на финансите Кирил Ананиев

Независимо от това кое правителство ще управлява, този бюджет ще издържи за цялата 2021 година, ако стане по-страшна пандемията. Това заяви пред БНТ финансовият министър Кирил Ананиев.

„По същество бюджет 2021 няма много алтернативи, защото и пред обществото, и пред работодателите, и пред синдикатите стоят едни и същи проблеми, които трябва да решаваме“, коментира финансовият министър.

По думите му различното в бюджета за 2021 година са мерките, които се предприемат срещу пандемията от коронавируса.

„Ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора, както е с 60 на 40”, каза Ананиев.

Ако мерките не съществуваха, щяхме да сме на равнището на западноевропейските държави, където дефицитите в бюджетите са над 10%. При нас дефицитът е най-нисък в целия ЕС, подчерта той.

Финансист номер 1 коментира и приемането на България в еврозоната.

„Подкрепям управителя на Българската народна банка, който спомена, че от 1 януари 2024 г. може да станем член на Еврозоната. Считам, че при спазване на плана за действие, ние ще влезем най-късно на тази дата”, каза в заключение финансовият министър.

България от месец юли е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз. Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продъл. жава три години. Заедно с България, в чакалнята е приета и Хърватия. Предстоящото разширяване на еврозоната ще бъде първото от 2015 г. насам. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук