Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев откри кръгла маса за промяната на здравноосигурителния модел в страната.

В началото на дискусията, Ананиев каза:

„Здравноосигурителната система е за бъдещите поколения и не искам да налагам силово и административно един или друг вариант. Нека заедно се обединим в насока за промяна. Само така ще има резултат“.

Той подчерта, че до този момент в дебатите се чуват доста противоречиви мнения – от запазването на здравната система, до нейната пълна промяна.

„Разбирането на запазването също не бе еднозначно. Едни казваха, че запазването трябва да премине през преструктуриране, други – само че са необходими допълнителни средства. Пълната промяна на системата се разбираше също по различен начин. Едни предлагаха заместващо финансиране, други допълнително, а трети – допълващо или комбинация от тези варианти. Истината, която се потвърди и от разговорите с моите колеги от държавите членки на ЕС, че нито една здравна система не е съвършена“, категоричен е Ананиев.

Моделът, който се обсъжда в настоящия момент предвижда демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да избират осигуряване в частни фондове.

Подложеният на обсъждане модел предвижда още запазване на здравната вноска в размер на 8%, а всички хора, които не са избрали изрично фонд, да бъдат осигурени в НЗОК или преразпределени служебно.

Частните здравни фондове ще бъдат задължени да записват всички желаещи се лица и няма да се допуска те да правят подбор на базата на някакъв признак или здравен статус.

При изпадане на фонд в несъстоятелност пациентите автоматично се прехвърлят към Здравната каса. Лицата ще могат да сменят фонда не по-често от веднъж годишно.

„Средствата от здравни вноски ежемесечно ще се разпределят към здравните фондове от НАП. Размерът на средствата ще е равен на броя на записани във всеки фонд осигурени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка е осигурено лицето“, обясни още министър Ананиев.

Здравният министър подчерта, че ще бъде създаден и гаранционен фонд, съгласно изискванията на Кодекса за застраховането.

Целта му е да се преодолее евентуално изпадане в несъстоятелност на даден фонд и да се гарантират плащанията за тримесечен период от време.

Според Кирил Ананиев така предложеният модел ще доведе до подобряване на ефективността на лечението на пациентите и ще елиминира нерегламентираното заплащане на медицински услуги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук