Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП бе избран за новия заместник-председател на Групата на ЕНП днес, 18 октомври 2017. Той спечели гласуването с 95 гласа, а другият кандидат – г-н Едуард Кукан от Словакия получи 57 гласа.

„Това означава признание както за работата на цялата българска делегация в Групата на ЕНП, така и за България. Отстоявайки нашите ценности, Групата на ЕНП в ЕП ще продължи да работи и в ЕС, и в нашето съседство за демократизация, сигурност, върховенство на закона и европейска интеграция”, каза след избирането си Андрей Ковачев.

Той става част от председателството на Групата на ЕНП, като заедно с председателя на Групата и колегите си заместник-председатели отговаря за ръководенето на Групата по време на пленарните заседания на Европейския парламент, представлява я пред външни фактори и информира Асамблеята на Групата за взетите политически и стратегически решения. На редовни интервали се среща с ръководителите на националните делегации, за да обсъдят основните направления в политиката и да подготвят важните решения за стратегията на групата.

Досега мястото се заемаше от г-жа Мария Габриел, която от лятото е българският европейски комисар.

Ковачев също така е част от Председателството на Европейския парламент, като един от квесторите на институцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!