на снимката: проф. Костадин Ангелов

България е на 11 място по заболеваемост сред страните от Европейския съюз въз основа на данните за заболели от COVID-19 от изминалата седмица. У нас има 666,5 болни на 100 000 души, което е рекордна цифра за страната ни.

Това съобщи на брифинг на НОЩ националнитя здравен инспектор Ангел Кунчев.

Заболеваемостта в отделните региони в страната варира, като най-ниски стойности се наблюдават в област Кърджали, където на 100 000 има 137 болни, а най-високите, или над 1000 болни на 100 000 души, се наблюдават вече в три региона – областите Габрово и Кюстендил и София-град.

Заради влошаването на ситуацията с COVID-19 министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи на брифинга. Той посочи, че тези мерки трябва да влязат в сила от петък, тъй като първо те ще бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет.

Ангелов посочи, че се очаква мерките да дадат резултат в период от 14 до 21 дни.

Предложените мерки са следните:

Преустановяване на присъствените занятия, стажове, практики във всички университети, училища, детски градини, ясли, извънкласни занимания.

Преустановяване работата на всички търговски магазини, тип, мол, заведения и др., с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, пощи.

Преустановяват се всички външни и вътрешни екскурзии.

Няма ограничение в дейността на обществения транспорт.

Преустановяване на провеждането на семинари, културни мероприятия, частни тържества

Продължаване на забраната за дискотеките

Преустановяване работата на заведенията за хранене, игрални заведения, барове и др.

Тези заведения ще могат да изпълняват доставки по домовете.

Поставяне на КПП-та и ограничение на движението между градовете няма да има, уточни Ангелов и добави, че тази мярка е доказала своята неефективност във времето.

Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си, заяви още проф. Костадин Ангелов.

Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина, ще спасят хиляди човешки животи.

Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец, каза още проф. Костадин Ангелов.

По-важното е да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването, заяви здравният министър, аргументирайки новите мерки срещу разпространяване на епидемията.

Той увери, че здравните власти непрестанно следят всички показатели за разпространението на болестта – брой заболели, заразени лекари и учители, както и млади хора и подчерта: „Ние ежедневно следим числата и в зависимост от техните, тенденции ще вземаме решения“.

„Няма място за паника, няма място за притеснения. Тази битка ще бъде спечелена и тя ще бъде спечелена с разум, интелект и дисциплина“, категоричен е проф. Ангелов.

Той очаква всички негови колеги-министри да подкрепят по строгите мерки, защото системата на здравеопазването има нужда от тях.

Епидемията няма да застраши провеждането на предстоящите парламентарни избори. Изборният процес няма да бъде засегнат, каза Ангелов.

Той посочи, че предстои да се обсъди на Министерски съвет и въпроса за преминаването на границата.

Очаква се тези мерки да дадат резултат най-малко след 8 дни, такива са данните в науката, допълни още здравният министър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!