Отношенията между Турция и САЩ са близо до точката на кипене и турският народ може да не издържи такова нещо, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред студенти и преподаватели от Международния институт по международни отношения (МГИМО) в Москва.

Според Чавушоглу за връщането на двете страни в нормалното русло трябва Вашингтон „да сдържа всяка своя дума и да уважава Турция”.

„Всеки неприятелски жест към Турция, по-специално доставката на оръжие за терористите от Сили за народна самоотбрана, трябва да бъде коригиран”, посочи Чавушоглу.

Първият турски дипломат каза още, че ако САЩ продължат тази политика, турският народ може „и да не издържи това”.

Анкара смята, че Вашингтон допуска грешка като доставя оръжие на бунтовнически формирования в Сирия и твърди, че това може да бъде насочено срещу Турция.

На 20 януари генералният щаб на турската армия обяви началото на операция срещу формированията на СНС и партията „Демократичен съюз” в сирийския район Африн, където живеят около 1,5 млн. сирийски кюрди.

Анкара смята двете политически организации за терористични. Те са част от кюрдската коалиция „Сили за демократична Сирия”, подкрепяна от САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук