Анна Бабинец е главен редактор на Slidstvo.Info, агенция за разследваща журналистика със седалище в Киев, Украйна. Агенцията е специализирана в разследването на корупцията и организираната престъпност в Украйна. Бабинец е и регионален редактор на Organized Crime and Corruption Reporting Project, мрежа за журналистически разследвания.

Какви са най-големите проблеми в медийния сектор в Украйна?

Един от най-големите проблеми е, че медийният пазар в Украйна е контролиран от олигарси. В това число влизат и най-големите телевизионни канали с най-голямо влияние сред обществото. Ако си независима медия, подобно на нашата, е много по-трудно да достигнеш до този кръг от хора. Големите медии се позовават на нашите разследвания, но само ако отговарят на интересите на собствениците им.

От колко време сте в сферата на разследващата журналистика и трудно ли е тя да се практикува в Украйна?

В журналистиката съм от 18 години, но работя точно в тази сфера от 12 години. В момента се работи по-спокойно, отколкото преди 10 години. Но също има проблеми. Понякога разследванията имат реални резултати и спомагат за промяната. Отново споменавам и аудиторията. Това дали достигаме до много хора зависи дали ще се даде гласност на разследванията ни, а понякога засягат интереси на собственици на медии.

Кое е журналистическото разследване, с което най-много се гордеете в работата си?

То беше свързано с убийството на нашия колега Павел Шеремет в Киев през 2016г. Колата му беше взривена. Започнахме да работим по казуса малко след това. Събрахме много видео материал. След около 10 месеца публикувахме наш документален филм. Успяхме да говорим с хора, които полицията не беше успяла да открие. В следствие на нашия филм полицията призна, че е направила грешки. Тогава и ни поканиха да бъдем част от работата им. За жалост извършителите все още не са намерени, но е важно, че разследването ни помогна.

Как ще коментирате опита за убийство срещу съветника на президента Зеленски? 

Изглежда, че е по-скоро политически акт, но разследването продължава в момента. В Украйна от много време не сме имали подобен случай, в който да са намесени политици. Той е съветник на президента и е много близък до него, както и до бизнеса му. Затова е много интересно да се разбере кой е извършил това, защото все още не знаем. Към момента има много версии, дори и такива, че е инсценирано. Много хора мислят така, защото сегашният президент е бивш шоумен и е добър актьор, а голяма част от предишния му екип е отново с него.

В Украйна очевидно има сблъсък на интереси от страна на ЕС и на Русия. Кой ще победи в този конфликт и ще се удържи ли натискът?

След започването на войната в Украйна, виждаме, че много хора са проевропейски настроени. Те искат да бъдат част от Европа, не от Русия или Съветския съюз. Но разбира се има хора, които тъгуват по онези времена, но те са малък процент. Виждаме реформите, които се случват в Украйна и големият прогрес, който е реализирала за последните години.

Ще продължи ли европейската интеграция на страната?

Да, със сигурност. Не мога да кажа кога Украйна ще бъде част от Европейския съюз. Политическата ситуация е усложнена. Но мисля, че се придвижваме към Европа.

Знаят ли украинците за България и фигурира ли страната ни във вашите медии?

Да, украинците познават България. Особено, когато се отнася до почивката. Познават и политическата обстановка, защото сме в един регион и имаме общи неща. Докато правим разследванията си сме стигали до следите на украински престъпници и гангстери, които имат имоти по българското Черноморие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук