Зоран Заев
На снимката: бившият премиер на Македония Зоран Заев

Македонският премиер Зоран Заев подава оставка и поема къурс към предсрочни избири, съобщи италианската агенция АNSA, която се опзова на източници от кулоарите на срещата на върха на ЕС.

ЕС подведе Македония и не определи дългоочакваната от страната дата за започване на преговори за членство – събитие, чиято подготовка бе основен приоритет за правителството на Заев. След като лидерите не успяха по време на срещата да се споразумеят за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, македонският премиер се оказа в невъзможност да изпълни едно от основните си обещания – слагане на начало на процеса на приемане на страната в ЕС. Това е и формалната причина, която Заев посочва за оставката си. Той незабавно е започна консултации за провеждане на паредсрочни избори, съобщава сръбското издание на „Спутник“.

От македонска страна все още на са потвърдили новината на италианската агенция. Последното съобщение на МИА за Заев е, че той е разговарял с премиерите на България, Германия, Швеция, Словения, Малта и други европейски лидери, включително с еврокомисаря Йоханес Хан. Посланието от тях беше ясно и в подкрепа на това страната да продължи по избрания път на европейска интеграция и да осъществи реформите, съобщаваагенцията, позовавайки се на правителствени източници.

Скопие получи ясно признание за всички предприети досега стъпки. Беше подчертано, че страната и гражданите са напълно подготвени, но няколко държави от ЕС не са.

На срещата на върха на ЕС, главно поради несъгласието на Франция, не бе определена дата за започване на преговорите с двете балкански страни. Разглеждането бе отложено за първата половина на 2020 година, а липсата на разбирателство бе критикувана както от България, така и от Италия, която призова за преразглеждане на въпроса следващия месец. Премиерът на България Борисов заяви, че е посъветвал своя македонски колега да не подава оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук