ГЕРБ
На снимката: депутатът от БСП Антон Кутев

БСП се връща в парламента и сред новите й приоритети е търсенето на отговорност от финансовия министър Владислав Горанов и искане за неговата оставка заради допуснатата грешка и изплащането на завишени държавни субсидии. От левицата смятат, че независимо от закъснението, отговорност за случилото се трябва да бъде търсена.

„Има погрешно изплатени средства и това е в ущърб на обществения интерес, следователно трябва да се потърси отговорност – заяви Антон Кутев за „Дебати.бг“, запитан дали реакцията на неговата партия не е закъсняла – Без съмнение, както знаем, има нарушение и никога не е късно да се потърси отговорност от нарушителя. В случая това е финансовото министерство. Грешката е на управляващите и най-логично е темата за отговорността да се постави именно от опозицията“.

Кутев коментира още, че ако законът е нееднозначен и е могъл да провокира объркване, това също следва да се изясни. Той обаче бе категоричен, че случаят трябва да се разнищи и подчерта, че проблемът засяга най-вече управляващите, които са отговорни за отпускането на обществени средства.

На въпрос дали не беше по-навременно БСП да повдигне този въпрос когато субсидиите са получавани, Кутев отвърна, че тогава наистина моментът е бил по-подходящ, но това не прави нуждата от разследване на случая по-малка. Според него късното разкриване на завишения размер на субсидията е проблем на отговорниците за това в партиите, но в най-голяма степен той засяга ГЕРБ, които в качеството си на най-голяма партия са получили и съответно най-голяма субсидия.

Антон Кутев обобщи, че основното в случая е, че е извършено плащане, ощетяващо обществото, грешката е на МФ и това поставя министър Горанов в ситуация да му се търси отговорност. Той потвърди готовността на БСП да върне надплатените като субсидия средства, както по-рано бе обявено и от неговия съпартиец Драгомир Стойнев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук