Антон Кутев, Корнелия Нинова
на снимката: Антон Кутев и Корнелия Нинова

При вчерашното гласуване за нов председател на КПКОНПИ 27 от депутатите на БСП подкрепиха избора на Сотир Цацаров. По-рано обаче лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че общото решение на групата е да не подкрепят нито един от двамата кандидати.

В интервю за bTV депутатът от БСП Антон Кутев каза:

„Корнелия Нинова не може или не пожела да удържи единството на групата. Лично, според мен, този процес ще се задълбочи”.

И добави:

„Решението, което бе прието на заседанието на групата беше, че ние сме против, но даваме право на тези, които искат да гласуват по съвест. Политическата декларация е факт, но тя (Корнелия Нинова – бел.ред.) не поиска да удържи единството на групата по този въпрос.”

Антон Кутев допълни, че БСП се нуждае от нов и енергичен лидер.

„Корнелия Нинова най-вероятно ще спечели вътрешнопартийния избор. Друг е въпросът кое е най-полезно за нас. Според мен, ние трябва да търсим друг вариант. Не заради личността на Корнелия, а защото в момента има други неща, които трябва да целим като партия. На нас в момента ни трябва нова енергия, но аз не смятам, че Нинова може да я даде. Трябва млад човек, който да даде съвършено различна визия, да бъде подкрепен от партията, който да събере партията. Това противопоставяне, което вчера си пролича, ще става по-дълбоко, ако не изберем някого, около който да се съберем”.

Минути след изказването на Антон Кутев, Корнелия Нинова му отговори задочно в профила си в социалните мрежи, цитирайки становище на ръководството на ПГ на БСП:

„По повод гласуването на председател на КПКОНПИ и разпространяваната невярна информация, че парламентарната група на „БСП за България“ не е имала политическо решение, заявяваме, че на общо събрание на групата, проведено на 10.12.2019 г., с гласуване беше прието политическо решение – не подкрепяме кандидатурата на Сотир Цацаров“. Против това решение гласуваха само трима депутати. Беше взето решение – който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и да изрази различната си позиция от трибуната на парламента. Чл. 58 ал. 4 дава възможност „на народен представител, който има мнение, различно от това на ПГ, да го изрази в рамките на 3 минути“. Никой от гласувалите за Сотир Цацаров не направи публично това. Парламентарната група на „БСП за България“ има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност.”

Фактът, че половината от гласувалите от БСП подкрепиха избора на Сотир Цацаров показва, че БСП е тежко разделена по този въпрос. На практика това означава, че тези депутати не подкрепят тезата на Нинова и Зарков, че КПКОНПИ не трябва да е зависима от управляващото мнозинство и трябва да се избира от президента, коментират анализатори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!