Антони Тренчев
на снимката: Антони Тренчев. Снимка: Nexo Careers/Facebook

Криптокомпанията Nexo ще съди България за 1 милиард долара заради нанесени вреди. Това съобщи днес съоснователят на компанията Антони Тренчев в свои две отделни интервюта пред bTV и NOVA. По думите му нанесените върху компанията щети от страната ни се оценяват на 1 млрд. долара от топ експерти, а компанията ще търси това обезщетение по съдебен път. 

„Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях – незаконни. Ние ще отговорим по подобаващия начин на това“, каза Тренчев.

Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство” с чужди служби, се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев.

Според него причините на българската прокуратура за обвинението срещу компанията са политически. „Ако трябваше да залагам пари, щях да заложа на злонамереност“, посочи той в отговор на въпрос как си обяснява действията на прокуратурата на България.

“Беше удобен момент звучно да се ударят партии като „Продължаваме промяната“ и „Да, България“ и да се саботира третият мандат”, смята бившият депутат от 43-ия Парламент.

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители. „Не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции”, каза още той.

Тренчев отхвърли думите на бившия премиер Бойко Борисов, че “това е начин да се заобиколят правилата”. “Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за когото знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България”, каза още той.

„Въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие, патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата – освен кюлчета, пачки и мародерство”, посочи той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук