Антоний Тодоров
на снимката: Политологът проф. Антоний Тодоров

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът проф. Антоний Тодоров коментира политическата ситуация у нас с оглед на скандалите с Търговския регистър, „Олимпик” и чумата по животните. По негови думи с взаимните си нападки управляващи и опозиция правят и на себе си, и на противниците си лоша услуга. По този начин партиите и институциите у нас са загубили доверието на гражданите до такава степен, че обществото приема всяка казана дума за манипулация и я приема с прекомерна доза съмнение.

„Страхувам се, че в България днес недоверието към политическите партии е вече толкова голямо, че в близко бъдеще не виждам политически проект, който да зареди с енергия гражданското общество”, смята политологът.

По негови думи в момента разговорите за предсрочни избори са по-скоро безпредметно. Като основни възможности за разпадане на коалицията проф. Тодоров посочи разрив в коалицията „Обединени патриоти” заради конфликта между Волен Сидеров и Валери Симеонов или доброволна оставка на Борисов „за да се избегне евентуално влошаване на електоралните възможности преди европейските и местните избори”. Според експерта обаче и двата варианта са малко вероятни.

Политологът бе категоричен, че опозицията и в лицето на БСП, и в лицето на ДПС няма достатъчно сила сама да предизвика предсрочни избори, тъй като не може да предложи достатъчно силна алтернатива и не може сама да привлече достатъчно гласоподаватели, за да формира мнозинство. Това всъщност се отнася и до всяка партия у нас в момента.

Според проф. Антоний Тодоров не сме приети в Шенген и еврозоната не защото не сме изпълнили критериите за това, а защото Европа все още ни няма доверие. И няма как да ни има с оглед на незавършената правосъдна реформа, фалита на КТБ и „Олимпик” и срива в Търговския регистър, в който много хора и то не без основание виждат опит за саботаж.

„Ако смятаме, че Валутният борд и телената ограда по границата с Турция решават въпроса, значи изобщо не разбираме, какво именно е Европейският съюз. Във всеки случай той не е някакво „техническо споразумение“ за свободна търговия, или поне повечето негови граждани не биха искали да е това.”, категоричен е Тодоров.

Цялото интервю с политолога проф. Антоний Тодоров очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!