Петър Харалампиев
Петър Харалампиев

Апелативният спецсъд остави в ареста бившия вече председател на ДАБЧ Петър Харалампиев. Прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина на 29 октомври. Председателят й още над 20 души бяха задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, сред които са председателят и главният секретар на агенцията. Специализираната прокуратура внесе в съда искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима. Специализираният съд остави в ареста Харалампиев и другите двама, които са главният секретар на агенцията Красимир Томов и Марко Стойов. Четвъртата обвиняема бе освободена преди това срещу парична гаранция.

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди днес протоколно определение на Специализирания наказателен съд, с което на обвиняемите Петър Харалампиев и Красимир Томов са взети мерки за неотклонение. Така те остават в ареста. Още в началото на заседанието адвокатът на третия задържан Марко Стойов, каза че оттеглят жалбата срещу определението на спецсъда. То остава в сила, поради което за него се изпълнява взета му от СНС мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Пред медиите Николай Беров, който е адвокат на Стойов обясни, че са оттеглили жалбата срещу задържането, защото счели, че така ще бъде най-правилно.

„Тъй като се има предвид, че когато в специализирания съд се образува дело, към което има изключителен политически интерес, и един чужд гражданин да се приобщава към висши държавни служители, не би било правилно едновременно с тяхното процесуално положение да се обсъжда и положението на Марко Стойов”, каза защитникът.

По думите му целта им е поне в рамките на месец прокуратурата да събере някакви доказателства и тогава реално и обективно да се преценява.

„По принцип специализираният съд на въззивната инстанция обикновено потвърждава мерките за неотклонение с основанието, че разследването е в съвсем начален етап, трябва да се събират доказателства и затова трябва да се вземе най-тежката мярка за неотклонение. Ние решихме малко по-късно да бъде обсъден въпросът за мярката за неотклонение да видим до тогава дали прокуратурата ще събере някакви доказателства”, посочи защитникът.

Той заяви, че до настоящия момент за Марко Стойов няма никакви доказателства и самата прокуратурата не сочи какво конкретно е извършил, освен че го приобщава към ОПГ. Беров каза, че те още днес ще депозират в специализираната прокуратура искане за събиране на доказателства, да се назначи една съдебно-деловодна експертиза и да се установи Марко Стойов внасял ли е документи в тази агенция, за кои лица е внасял, а прокуратурата от своя страна да установи лицата от които е вземал пари и ги е давал на шефовете на агенцията.

„Ако прокуратурата прояви бездействие и не реагира своевременно на нашето искане за събиране на доказателства, веднага ще депозираме искане за изменение на мярката за неотклонение”, заяви адвокатът.

Пред апелативния спецсъд днес Харалампиев заяви, че не е извършвал престъпления, не мисли да извършва престъпления, готов е да съдейства. Той посочи, че няма къде да се укрие, в момента е безработен, не е заема пост като председател на ДАБЧ, тъй като е освободен. На 5 ноември с решение на правителството той беше освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

„За този етап има според съда обосновано предположение, какво повече да кажа, не съм съгласна с този извод, но това си е мое мнение. Ще се борим по-нататък и при този тип доказателства до осъдителна присъда за мен не може да се стигне”, каза адвокатът на Харалампиев Николай Кокинов, след като съдът остави клиентът му в ареста.

Харалампиев пое ръководството на агенцията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г., той бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук