Араби са сред основните участници в престъпната схема за данъчни престъпления и пране на пари, свързана с реекспорт на животоспасяващи лекарства за онкоболни, пише „24 часа”.

Според БНР организаторът на схемата е от сирийски произход.

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха банда от 7 души, които бяха задържани за 24 часа.

В хода на разследването, те са следени и подслушвани. Имало и изявен лидер, твърдят разследващите.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е била ощетена със стотици милиони, защото държавата е плащала за лекарствата, а след това ценните медикаменти са се озовавали в ръцете на контрабандистите.

Медикаментите за онкоболни, за деца и за поддържане на живота на пациенти са сред иззетите при акцията на ГДБОП.

В схемата са били замесени лекари и фармацевти. Медиците са изписвали лекарства, които са продавани на прекупвачи.

Използвани са и фалшиви документи. Прекупвачите откарвали стоката в склад, а след това хапчетата и ампулите са изнасяни за страни от Европейския съюз и са продавани там 4 пъти по-скъпо.

В същото време българските пациенти имали нужда от тях и не можели да ги открият на пазара.

Част от лекарствата са внасяни в страната нелегално, а след това са препакетирани и изнасяни в трети страни.

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) е проверила над 60 обекта в София, Пловдив, Шумен и Сливница по време на разследването.

Запечатан е и складът, в който са се съхранявали лекарствата, преди да бъдат транспортирани към Европа.

Само за една година, от България са изнесени 80 милиона опаковки.

От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена на болници, аптеки и лекари, които се разследват по схемата. Обвинения ще бъдат повдигнати през следващата седмица.

Бандата наела и трезор на банка. Оттам разследващите са иззели над 150 хил. евро. Същата сума, но в левове е открита в касета на негов съучастник.

„Производството е образувано през септември. Данните и сигналът за престъпленията са получени 6 месеца преди това. Има достатъчно доказателства за данъчни престъпления и за пране на пари. Иззетите лекарства са за милиони левове. Те са животоспасяващи и животоподдържащи, от които пациентите в България са имали нужда”, каза на брифинг в събота ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Изпълнителната агенция по лекарствата ще напише актове за над 500 хил. лв. заради нарушения в различни аптеки.

„Веригата от обвиняеми ще е доста дълга Имаме амбиции да стигнем до върха на тази група”, казаха от прокуратурата.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов каза на брифинг в събота, че са открити проблеми в законодателството, което урежда процеса.

„Да не говорим за моралните качества на хора, които наричат себе си лекари. Защото тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар ако не са извадени от болници и аптеки. Това не е единствената схема, има още много. В следващите месеци ще имаме още операции”, каза Спиридонов.

От Здравната каса са източени стотици милиони по тази схема.

„Това са пари, които са предназначени за лечение на българите. Вместо това са ги изнасяли в Европа. Там са продавани 4 пъти по-скъпо. Това доказва, че са качествени и лекуваме българите с най-доброто. Реформата на здравната каса ще продължи и с останалите сектори като медицински изделия, болничната и доболничната помощ”, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев каза, че макар в сектора на здравеопазването да се дават много пари, услугите не се подобряват.

„Затова сме активни. Има и много сигнали за нарушения с лекарства. Убеден съм, че мнозинството български лекари, медицински сестри и други, ангажирани със здравеопазването, ще застанат на наша страна против тези лоши практики”, каза Радев.

Десетки аптеки, включително и вериги, са били в схемата с незаконно изписване на лекарства от складовете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук