Арман Бабикян
На снимката: Арман Бабикян

Арестуването на Арман Бабикян от „Отровното трио“ за 24 часа от МВР по време на антиправителствените протести от лятото на 2020 година е било незаконно. Това е постановил Административният съд в София като последна инстанция по делото срещу заповедта за ареста на бившия депутат за кратко, съобщи в. СЕГА.

Припомняме, че Арман Бабикян, един от организаторите на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и Иван Гешев беше арестуван по време на акция на МВР за разчистване на палатковия лагер, който беше разположен на Орлов мост. При напускане на ареста Бабикян заяви, че е бил арестуван заради нарушаване на Закона за движение по пътищата.

През август 2021 г. Софийският районен съд първо отменя заповедта за задържане, СДВР обаче обжалва, поради което се стига и до административен съд. Административните сидии обаче се съгласяват с доводите на районните магистрати.

Като основание за задържането на Бабикян в заповедта на МВР е посочено „неизпълнение на полицейско разпореждане“. Съдът посочва, че липсва конкретика в причината за задържане, поради което и се ограничава правото за защита на Бабикян. Не са посочени конретни действия или бездействия, довели до ареста му.

Друг аргумент е, че „неизпълнение на полицейско разпореждане“ се наказва с глоба, освен ако не е някакъв вид престъпление, но не и със задържане. Може да се приложи в случаи, в които се пречи на полицаите, но доказателства за подобно деяние не са приложени.

Според съда задържането на Бабикян е несъразмерна мярка, тъй като е надхвърлило целите на закона. През последните месеци стана ясно, че и други арести и действия по време на антиправителствените протести са незаконосъобразни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук