отава, Канада, протести

Полицията в Отава съобщи, че „нестабилни“ и „агресивни” демонстранти остават в канадската столица след близо двуседмичен протест срещу задължителното ваксиниране, организиран от шофьори на камиони. В Отава е въведено извънредно положение, след като полицията се опита да овладее протеста.

Протестиращи срещу задължителната ваксинация в Канада продължават блокадата си и на два ключови гранични пункта със САЩ. С това те прекъснаха търговия за стотици милиони долари дневно, предаде Ройтерс.

Около 75 процента от износа на Канада отива за САЩ. По моста „Амбасадор“ между Уиндзор и Детройт обикновено минават по 8000 камиона дневно. Това е една четвърт от цялата трансгранична търговия или около 393,6 милиона щатски долара дневно.

отава, Канада, протести

Камиони блокираха достъпа до моста в понеделник. По-късно канадската гранична служба съобщи, че платното в посока САЩ е отворено за движение. Това в обратната посока обаче е затворено. Трафикът се пренасочва през друг контролен пункт на 109 км оттам.

Въпреки че протестът протича предимно мирно полицията изрази загриженост относно екстремистката реторика, идваща от крайно десни групи по време на митингите. Освен съобщенията за расови и хомофобски обиди, протестиращите са танцували върху Гроба на незнайния войн в Националния военен мемориал.

отава, Канада, протести

Министър-председателят Джъстин Трюдо и семейството му напуснаха столичната резиденция на 29 януари от съображения за сигурност. Той заяви, че ще изпрати всякаква необходима подкрепа на Отава, след като кметът на града поиска допълнителни 1800 полицейски служители.

Припомняме, че демонстрации с искане за слагане на край на задължителната ваксинация за трансграничните шофьори на камиони започнаха на 28 януари в канадската столица Отава. Те се разпростряха и на други места, в това число в Уиндзор, Онтарио и в Кутс, Албърта. Започнати са близо 80 наказателни производства, извършени са и около дузина арести.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук