Руската полиция арестува опозиционния лидер Алексей Навални по време на митинг в Москва, организиран от него, като протест срещу президентските избори през март, на които се очаква мандатът на Владимир Путин като държавен глава да бъде удължен до 2024.

41-годишният Навални, заобиколен от привърженици, скандираше „Измамници и крадци”, преди да бъде задържан от полицията малко след неразрешено събиране на хора в центъра на Москва на фона на засилени мерки за сигурност.

„Задържаха ме”, написа Навални в „Туитър”.

„Това не означава нищо. Елате на ул. „Тверска”, допълни той, имайки предвид най-оживената пътна артерия булевард в Москва.

И добави:

„Не излизате заради мен, а за себе си и за вашето бъдеще”, посочи Навални.

Вслушвайки се в призивите на най-големия враг на президента Путин, хиляди демонстрираха в десетки градове в Русия, за да протестират срещу предстоящите „псевдо избори”, а много хора скандираха и размахваха плакати с надпис „Стачка на гласоподавателите”.

Няколко хиляди души се отзоваха на призива за митинг в Москва, където властите рязко засилиха сигурността, разпращайки полицейски камионетки и автобуси в центъра на града.

Около 890 души са били задържани в страната, според OVD-Info – независима група, която наблюдава разправата с демонстранти.

„Това не са избори, защото вече знаем резултата. Няма да отида да гласувам”, каза 62-годишната Елена Руже в центъра на Москва. „Не ме е страх да протестирам”, допълва бившата служителка на министерството на културата.

Демонстрантката Александра Фьодорова, облечена с кожено палто, каза, че не е правило да не допускат Навални до участие в изборите. „Не виждам бъдеще. Няма за кого да гласувам”, посочи 27-годишната московчанка.

Демонстранти изразиха подобни чувства във втория по големина руски град Санкт Петербург, родното място на Путин, където поне 1000 души се събраха, скандирайки „Русия без Путин” и „Путин е крадец”.

„Искам промяна”, каза 20-годишният Андрей Петров в Санкт Петербург. „Уморихме се да живеем в тази безизходица”.

По-рано днес привърженици на опозицията протестираха в Далечния изток и Сибир. В Якутск хората излязоха въпреки температурите от около минус 45 градуса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!